Брисел: Пауза за опроштајну „породичну“ фотографију с Меркеловом

БРИСЕЛ: Лидери Европске уније ће направити паузу током састанка у Бриселу да би направили опроштајну фотографију са Ангелом Меркел, која присуствује можда последњем од више од 100 самита на којима је била током своје скоро 16 година дуге каријере канцеларке Немачке.
m
Фото: Tanjug (Yves Herman, Pool Photo via AP)

Доајен европске политике Меркелова је седела за конференцијским столом са четири француска председника, пет британских премијера и осам италијанских премијера од свог првог самита ЕУ који је одржан децембра 2005. године, пренео је Ројтерс.

Тада, као и данас када је Пољска оспорила супремацију закона ЕУ, избио је сукоб између чланица европског блока.

Тада су француски председник Жак Ширак и британски премијер Тони Блер договорили буџет ЕУ и рабат који је Лондон добијао од свог доприноса, а с прагматизмом који је дефинисао њен приступ, Меркелова је новинарима по доласку рекла: "Желимо да започнемо преговоре сада и мислим да ћемо уложити све напоре да дођемо до споразума."

Као вешт практичар дипломатије у ходницима, Меркелова се годинама показала као спретна у проналажењу виталних компромиса за ублажавање спорова у ЕУ.

Криза која је најближе била повезана са самом Меркеловом била је она изазвана порастом долазака миграната 2015. године, када је отворила немачке границе за азиланте, углавном из Сирије, Авганистана и Ирака.

Када је Мађарска подигла ограду на својој граници са Србијом како би спречила долазак миграната, Меркелова је допутовала на посебан самит са позивом на европско јединство, понављајући своју чувену мантру "ми то можемо".

Суочена са великим изазовом, Европа не може да каже: ''Не можемо да се носимо са тим'', то би било сасвим погрешно, рекла је она.

Раније током свог канцеларског мандата предводила је одговор Уније на кризу у зони евра, те политику штедње која је изазвала негодовање у јужним државама чланицама, као што је Грчка.

Меркелову су често на уличним демонстрацијама приказивали на транспарентима од Атине до Лисабона, понекад и као нацисту са Хитлеровим брковима.

Све у свему, "породична фотографија" лидера из 27 земаља ЕУ у знак обележавања одласка Меркелове могла би се показати преурањеном.

Немачке политичке странке, наиме, разговарају од прошломесечних избора о формирању владајуће коалиције, а ако не успеју да се договоре о томе до средине децембра, 67-годишња Меркелова вратиће се у Брисел на 108. самит ЕУ.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести