Бивши писац Путинових говора на руској потерници

МОСКВА: Руска полиција издала је потерницу за Абасом Гаљамовим, писцем говора председника Владимира Путина.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Поједини руски медији и извештач АП-а открили су да се име Гаљамова налази у бази података Министарства унутрашњих послова.

У његовом досијеу се наводи да је тражен „у вези са чланом Кривичног закона“, али не укључује закон за који је оптужен.

Гаљамов је писао говоре за Путина током његовог премијерског мандата  2008-2012, али је касније постао политички консултант и аналитичар кога су руски и страни медији често цитирали.

Последњих година живи у иностранству.

Руско Министарство правде ставило је прошлог месеца Гаљамова на списак страних агената, наводећи да је он "неограниченом броју људи дистрибуирао материјале које су креирали страни агенти, говорио против специјалне војне операције у Украјине и учествовао као експерт и интервјуисан на информационим платформама страних структура".

Гаљамов је за АП рекао да је из медија сазнао да је стављен на листу тражених, али да руске владине агенције нису биле с њим у контакту, па зато не зна с којим се оптужбама суочава у Русији.

Претпостављам да је формално реч о кривичном делу дискредитације војске. Оно се користи против сваког ко одбије да игра по упутствима Кремља и покуша да сачини објективну, непристрасну анализу оног што се дешава, рекао је Гаљамов.

Дискредитација руских оружаних снага постала је кривично дело у Русији након што је послала војску у Украјину у фебруару 2022. године.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести