Бивша нацистичка секретарица осуђена за саучесништво у убиству 10.505 људи

БЕРЛИН: Немачки суд осудио је данас бившу секретарицу команданта нацистичког концентрационог логора Штутхоф, Ирмгард Фурхнер (97) за саучесништво у убиству 10.505 људи током Другог светског рата.
w
Фото: Pixabay.com

Државни суд је Фурхнер изрекао две године условне казне, у складу са оним што су тужиоци тражили, док је одбрана тражила њено ослобађање, преноси АП.

Фурхнер је оптужена да је била део система који је извршио масовна убиства у логору.

Наводи се да је „помагала и подржавала оне који су били задужени за систематско убијање затвореника у логору између јуна 1943. и априла 1945. године обављајући функцију стенографа и дактилографа у канцеларији команданта логора“.

Верује се да је око 65.000 људи убијено или умрло, током Другог светског рата у логору Штутхоф, укључујући јеврејске затворенике, нејеврејске Пољаке и заробљене совјетске војнике, преноси ББЦ.

Историчари су током суђења изнели податке да је само између јуна и октобра 1944. године у Штутхофу насилно транспортовано 48.000 људи, након што су нацисти одлучили да прошире логор и убрзају процес убијања затвореника у гасним коморама.

Бивши чувар логора, Бруно Деј, осуђен је 2020. године на две године затвора због сумње да је саучествовао у убиству више затвореника, подсећа ББЦ.

Прошле године је један други бивши чувар логора проглашен неспособним за суђење, иако је суд навео да постоји "висок степен вероватноће" да је он крив за саучесништво у убиствима.

 

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести