"Бентли" отпушта до хиљаду радника

ЛОНДОН: Британски произвођач луксузних аутомобила "Бентли", који је у власништву немачког "Фолксвагена", саопштио је данас да планира отпуштање до хиљаду радника, односно близу четвртине своје радне снаге.
bentli
Фото: Tanjug (freeimages.com)

Како наводи Ројтерс, ово није једини такав случај у аутондустрији - која је такође погођена пандемијом ЦОВИД-19 - будући да су отпуштања већ најавили и "Бентлијев" домаћи конкурент "Астон Мартин" и заступништво за продају аутомобила "Лукерс", услед чега ће без посла укупно остати до две хиљаде људи.

"Бентли", фирма стара читав један век, саопштила је да заинтересованим радницима нуди програм добровољног одласка, али да принудна отпуштања у будућности нису искључена.

"Ово је неопходан потез који морамо да повучемо да бисмо сачували радна места велике већине која ће остати и пружили одржив пословни модел за будућност", изјавио је генерални директор Ејдријан Холмарк, додајући да пандемија корона вируса није проузроковала отпуштања о којима је реч, али да их јесте убрзала.

"Бентлијев" производни погон у граду Кру на северозападу Енглеске поново је почео са радом 11. маја, после седмонедељне обуставе производње због пандемије корона вируса, чиме је овај произвођач постао једна од првих аутокомпанија које су наставиле производњу на тлу Велике Британије, подсећа Ројтерс.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести