Белорусија: Нису искључене провокације из Украјине

МИНСК: Први заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Белорусије Игор Корол изјавио је да нису искључене провокације из Украјине.
m
Фото: pixabay.com

Украјинци минирају путеве, мостове на суседној територији, врше појачане патроле са појачаним одредима. Сви су наоружани, сви војним оружјем, тако да може доћи до било каквих провокација, рекао је Корол у интервјуу за телевизију СТВ, преноси агенција РИА Новости.

Како је рекао, постоје објективни докази да су америчке контрабатеријске станице распоређене у близини граница у правцу Овруча.

Украјина је данас концентрисала око 10.000 војника против Републике Белорусије у правцу Ривне. У правцу Овруча их је 6.000, а на Черниговском 4.500. Међу њима је артиљерија, наоружана најсавременијим америчким средствима, и јединице противваздушне одбране, додао је Корол.

Такође је скренуо пажњу на снабдевање Украјине оружјем западних земаља и рекао да су се већ појавиле информације да је доста украјинског војног особља, њих око 1.500, обучава у центрима за обуку у Немачкој, Пољској и на територији Естоније.

Осврћући се на ситуацију у близини западних граница Белорусије, он је скренуо пажњу на то да су суседне земље тамо распоредиле више од 260 борбених тенкова, око 150 борбених авиона, као и 164 борбена хеликоптера.

У Средоземном мору и на Балтику створене су ударне снаге носача крстарећих ракета. Нажалост, крстареће ракете нису оружје за одбрану, већ су оружје пре свега за напад. Домет ових ракета омогућава им да отворе ватру на територији целе наше земље, поручио је Корол.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести