Бајден пушта 180 милиона барела нафте из резерви на тржиште?

ВАШИНГТОН: Администрација америчког председника Џоа Бајдена разматра пуштање до 180 милиона барела нафте из стратешких резерви (СПР) на тржиште током неколико месеци, пошто Бела кућа настоји да обори високе цене горива, јавља Ројтерс позивајући се на три извора упозната са планом.
nafta
Фото: pixabay.com

То би био трећи пут у последњих шест месеци да Сједињене Државе користе своје стратешке резерве да "охладе" цене на тржишту нафте и уједно највећа количина пласирана на тржиште у скоро 50-годишњој историји СПР-а.

Досадашњи покушаји да се нафтом из резерви сузбије скок цена нису били успешни пошто је светска потражња скоро достигла нивое пре пандемије, док је понуда недовољна на глобалном нивоу.

Вести о потенцијалном огромном "ослобађању" нафте из резерви САД изазвала је моментално пад цена "црног злата".

Америчка нафта WTI за испоруку у наредном периоду (фјучерс уговори) пала је за 4,70 долара на 103,12 долара по барелу, а цена европске нафте Брент се спустила за 4,45 долара, или за 3,9 посто, на 109 долара по барелу.

Бајден ће данас изнети план о интервенисању његове администрације на нафтном тржишту, саопштила је Бела кућа.

Цене нафте су нагло порасле откако је Русија напала Украјину крајем фебруара. САД и њени савезници због акције у Украјини увели масивне санкције Русији, која је други највећи светски извозник нафте. Рање овг месеца, нафта Брент је скочила на око 139 долара, на највиши ниви од 2008, а јутрос се у Азији трговала по цени близу 110 долара за барел.

Русија је један од највећих светских произвођача нафте, са око 10 посто удела на тржишту. Дневно извози 4,0 - 5,0 милиона барела.

Санкције и одбијање купаца да купују руску нафту могли би да уклоне са глобалног тржишта око 3,0 милиона барела руске нафте дневно (бпд) почевши од априла, саопштила је Међународна агенција за енергетику (ИЕА).

Америчке стратешке резерве нафте износе тренутно 568,3 милиона барела, што је најмања количина од маја 2002, према америчком Министарству енергетике.

Организација земаља извозница нафте и њени савезници, група произвођача позната као ОПЕК+, која укључује Саудијску Арабију и Русију, треба да се састане данас ради договора о будућем нивоу производње. Сједињене Државе, Британија и друге земље велики потрошачи већ дуже време позивају ОПЕК+ да брзо повећа пумпање.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести