Бајден потписао документа о уласку Шведске и Финске у НАТО

ВАШИНГТОН: Амерички председник Џозеф Бајден потписао је документа усвојена у Сенату о подршци придруживању Шведске и Финске у НАТО.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Бајден је, како је пренео Си-Ен-Би-Си, у Белој кући пре потписивања докумената рекао да се руски председник Владимир Путин преварио ако је мислио да може да унесе раздор међу западним савезницима.

Наша алијанса је ближа и јача него икада и уједињенија него икада, а после уласка Финске и Шведске бићемо јачи него икада, рекао је Бајден, како је пренела америчка телевизија.

Сенат је прошле седмице са 95 гласова за и једним против подржао улазак Шведске и Финске у НАТО.

Улазак Шведске и Финске у НАТО и даље кочи Турска, која захтева да те две земље испуне захтеве Анкаре везане за престанак подршке курдским организацијама које Турска сматра терористичким.

Министар правде Турске Бекир Боздак је у недељу изјавио да Турска неће подржати пријем Шведске и Финске у НАТО док те земље не испуне своје обавезе које се тичу борбе против тероризма, рекао је министар правде Турске Бекир Боздак.

Погрешно је очекивати позитивну одлуку Турске по питању подршке за чланство нордијских земаља, док не одрже своју реч, казао је Боздак за ТВ Акит, пренео је ТАСС.

За пријем сваке нове државе у НАТО потребна је сагласност свих земаља чланица.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести