Бајден подржава план размене затвореника са Русијом

ВАШИНГТОН: После вишемесечне интерне дебате, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је понудила да размени Виктора Бута, осуђеног руског трговца оружјем који служи 25-годишњу затворску казну у САД за кошаркашицу Бритни Гринер и маринца Пола Вилана који су затворену у Русији, јавља Си-Ен-Ен.
bajden jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Бајденова подршка размени нађачава противљење министарства правде, које је генерално против трговине затвореницима, наводи америчка телевизијска мрежа.

Државни секретар Ентони Блинкен саопштио је раније данас да су САД пре неколико недеља изнеле Москви "значајан предлог" за размену Вилана и Гринерове, који су у Америци класификовани као "незаконито притворени".

Говорећи на данашњој конференцији за новинаре у Стејт департменту, Блинкен је рекао да је Бајден "директно укључен" и да је потписао предлог.

Иако Блинкен није директно потврдио да је Бут део договора, рекавши да "не може и неће да улази у детаље онога што је предложено Русима", државни секретар је рекао да председник потписује сваки предлог, а свакако и овај о Американцима који су арбитрарно притворени у иностранству.

Највиши амерички дипломата рекао је да намерава да разговара о овом питању са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом ове недеље, што би био његов први разговор са руским колегом од почетка рата у Украјини.

"Надам се да је преношење јасних, директних порука Русима о нашим кључним приоритетима корисно за нас", рекао је Блинкен.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести