Бајден: Био бих спреман да користим силу да браним Тајван

ТОКИО: Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да би био спреман да користи силу како би одбранио Тајван и да САД стоји чврсто уз друге државе како би онемогућиле Кину да користи силу на Тајвану.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Бајден је казао да се Кина "флертује са опасношћу" по питању Тајвана, јер има долете авиона близу овог острва, пренео је Ројтерс.

Убрзо после изјаве Бајдена, огласила се Бела кућа, која је саопштила да нема промене у америчкој политици према Тајвану.

"Како је председник рекао, наша политика се није променила", рекао је званичник Беле куће, који је одбио да буде именован.

"Бајден је поновио нашу ''политику једне Кине'' и нашу посвећеност миру и стабилности широм Тајванског мореуза. Он је, такође, поновио нашу посвећеност Тајванском споразуму којим се Тајвану обезбеђују војна средства да се брани", казао је званичник.

"Политика једне Кине" је дипломатско признање става Кине да постоји само једна кинеска влада.

САД признају и имају формалне везе са Кином, а не са острвом Тајван, које Кина види као отцепљену провинцију која ће се, како наводе из Пекинга, једног дана поново ујединити са копном.

Према "политици једне Кине", САД признају, али не подржавају да је Тајван део Кине.

Антипротиван
23.05.2022 • 10:15
Само ви немојте никога БРАНИТИ. Свако кога сте "бранили" је на крају нај...
Dragan
23.05.2022 • 14:27
Не узимати за озбиљно изјаве сенлних људи које његово окружење мора да демантује.
EUR/RSD 117.2760
Најновије вести