Аустрија за проширење зеленог пасоша и на земље Западног Балкана

БЕЧ: Министарка за Европу у аустријској влади Каролине Едштадлер оценила је да би планирани "зелени пасош“, који у ЕУ треба да се усвоји као документ којим се омогућава путовање у време пандемије, требало "проширити“ и на на треће државе, посебно Западног Балкана.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

"Зелени пасош“ треба да садржи податке о прележаном обољењу, негативном тестирању на корону или вакцинацији, чиме би се омогућили путовање.

Едштадлероа, која борави у посети Тирани, рекла је агенцији АПА да је за Аустрију Западни Балкан регион који јој је близак, одакле је велики број њених грађана пореклом, и због тога сматра да би и "зелени пасош“ требало да се примени и на те државе.

Казала је да би државе Западног Балкана кандидати за чланство у ЕУ требало код израде сертификата и техничких услова да се оријентишу према ЕУ, како би њихови грађани могли безбедно да путују у Аустрију.

"То важи и за други смер. Летња сезона је пред вратима. Колико год је лепо одмарати се у Аустрији, могу разумети да грађани желе летовање на мору, а ту је Западни Балкан веома близу“, објаснила је Каролине Едштадлер.

Додале је да то треба применити и на треће државе, а за Аустрију то су Западни Балкан, Шпанија, Португал и земље Јужне Америке.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести