Аустралија без страних туриста до следеће године

КАНБЕРА: Страни туристи неће бити добродошли у Аустралију барем до следеће године, рекао је данас премијер Скот Морисон излажући планове за укидање неких од најтежих и најдужих мера ограничења путовања због корона вируса.
melburn
Фото: pixabay.com

Уместо тога, како наводи АП, земља ће дати приоритет повратку страних студената, а након што се достигне циљ премијера Скота Морисона за поновно отварање спољних граница, а то је пуна вакцинација 80 одсто становништва узраста 16 и више година.

Ова вест долази само неколико дана након што је премијер Морисон најавио планове да омогући вакцинисаним грађанима и сталним становницима да од новембра лете у иностранство, први пут од марта 2020. године.

Оштре мере ограничења путовања због корона вируса, а која су већину Аустралијанаца заробила код куће и задржала већину странаца, довеле су до најнижег нивоа имиграције од Другог светског рата, наводи АП.

Посебно су тешко погођени аустралијски универзитети, који се у великој мери ослањају на накнаде које плаћају страни студенти, а многи страхују да ће отићи на друго место ако им ускоро не буде дозвољено да се врате.

Ове мере су наметнуле велики емоционални терет у земљи у којој је половина становништва рођена у иностранству или има барем једног родитеља имигранта.

Након што су укинуте мере ограничења за Аустралијанце, премијер Морисон је рекао да ће следећи приоритет бити страни студенти и то пре туриста, али није прецизирао када ће им бити дозвољено да уђу у земљу.

"Верујемо да ћемо следеће године доћи и до међународних посетилаца", рекао је Морисон.

АП подсећа да постоји неколико изузетака од аустралијске забране путовања, а то је за оне путнике који су морали од момента уласка у земљу да проведу наредне две недеље у карантину у хотелу.

А то би, како се наводи, представљало велику препреку уколико таква мера остане на снази и након што туристима буде дозвољен улазак у земљу.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести