Албанска полиција: Груевски побегао преко Албаније и Црне Горе

ТИРАНА:  Албанска полиција саопштила је вецерас да је бивши македонски премијер Никола Груевски, којег је скопски суд осудио на двогодишњу затворску казну, побегао преко Албаније ка Црној Гори.
Nikola Gruevski Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Како преноси агенција АТА, албанска полиција је навела да је Грувески путовао дипломатским возилом мађарске амбасаде и прешао гранични прелаз Хани и Хотит са Црном Гором 11. новембра.

Како је полиција нагласила, у то време није било информација на граници да је та особа (Груевски) проглашена траженом.

"Одбор за границе и миграције државне полиције одговорио је на питања медија у вези са уласком и изласком Николе Груевског из Албаније следећим наводом: 11. новембра 2018, око 19.11, грађанин Никола Груевски напустио је територију Републике Албаније преко граничног прелаза Хани и Хоти ка Црној Гори, као путник возила са регистарском ознаком ЦД1013А, које је у власништву мађарске амбасаде у Тирани 11. новембра 2018. 

Није било никаквог обавештења да је грађанин Никола Груевски проглашен траженим. 13. новембра 2018. није било обавештења да је Никола Груевски тражен. 13. новембра 2018. око 19.35 Интерпол у Скопљу послао је Интерполу у Тирани обавештење о томе да је Груевски проглашен као особа за којом је расписана међународна потерница", наведено је у саопштењу полиције.

Агенције су раније пренеле да је мађарска влада потврдила да је Груевски покушао да затражи азил у мађарском представништву ван Македоније и истакла да Будимпешта нема никакве везе са изласком Николе Груевског из његове земље.

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш није желео да прецизира у којој земљи је Груевски покушао да затражи азил, нити на који начин је дошао до канцеларије за имиграцију и азил у Будимпешти, где је заправо поднео документа за азил и где је с њим обављен разговор, пренео је раније Ројтерс.

Британска агенција је пренела да се Груевски није састао са Орбаном и да је Гуљаш рекао да Мађарска још није добила званичан захтев Скопља за изручење Груевског.Гуљаш је додао да ће Мађарска поступити у складу за законом уколико добије тај захтев.Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто разговарао је претходно телефоном са македонским колегом о случају Груевског.

Сијарто је том приликом рекао да је захтев Груевског за азил у Мађарској "пре правно, него политичко питање", јавила је мађарска агенција МТИ, позивајући се на Министарство спољних послова.У саопштењу се наводи да је разговор иницирала македонска страна.

Канцеларија мађарског премијера Виктора Орбана потврдила је јуче да је Груевски поднео захтев за азил мађарској канцеларији за имиграције, тражећи избеглички статус.

"Канцеларија за имиграцију и азил спровешће, што се тиче азила, процедуру процене у складу са мађарским и међународним законом", наводи се у саопштењу Орбанове канцеларије, пренела је агенција Ројтерс.

Канцеларија мађарског премијера је истакла да је Македонија важан савезник и стратешки партнер и да Мађарска сматра да је процена захтева Груевског за азил "искључиво правно питање".

Груевски је у уторак на Фејсбуку објавио да је у Будимпешти и да је затражио политички азил, након што је у последње време добијао претње смрћу.

"Увек ћу остати веран Македонији. Никада нећу одступити", поручио је Груевски, за којим су македонске власти расписале потерницу због злоупотребе службеног положаја.

 

МУП ЦГ: Груевски 11. новембра ушао и изашао из Црне Горе

ПОДГОРИЦА: Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопстило је вечерас да је бивши македонски премијер Никола Груевски 11. новембра ушао у Црну Гору и истог дана изашао из те земље.

"Поводом навода који су објављени у медијима, као и интересовања медија за ово питање, а који се односе на то да је бивши премијер Македоније Никола Груевски ушао у Црну Гору 11. новембра 2018. године, ради истинитог информисања јавности обавештавамо вас следеће:

Никола Груевски је ушао у Црну Гору наведеног дана и истог дана је изашао из Црне Горе", наводи се у саопштењу МУП-а ЦГ. У саопштењу се наводи и да је црногорска полиција у овом случају "у потпуности испоштовала законске процедуре".

 

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести