Више хиљада грађана опростило се од Лауде

БЕЧ:  Више хиљада грађана и бројне познате личности опростиле су се данас у Бечу од недавно преминулог бившег светског шампиона Формуле 1 Никија Лауде.
Sahrana Nikija Laude Foto: AP Photo/Ronald Zak
Фото: Сахрана Никија Лауде Фото: AP Photo/Ronald Zak

Од јутрос у 8.00 грађани су имали прилику да се опросте о Лауде, односно испред ковчега с његовим посмртним остацима који је био постављен у бечкој катедрали Штефансдом.И поред кише, испред катедрале се формирао ред јер је више хиљада људи желело да ода пошту једном од највећих спортиста Аустрије.

Његов син Лукас ставио је тркачку кацигу на ковчег која је подсећала на његове легендарне вожње.

Након три и по сата могућности за грађане да се опросте од Лауде, у катедралу су дошле високе званице, међу којима је био и бивши возач Формуле 1 Ален Прост, као и актуелни првак Луис Хамилтон, али и Арнолд Шварценегер и председник Аустрије Александер ван дер Белен.

У свом говору, Ван дер Белен истакао да се Аустрија опрашта данас од једног великог Аустријанца.

"Лауда је био велики узор Аустријанцима, посебно у односу на грешке. Он је ствари видео какве јесу, анализирао је своје сопствене грешке. Искрена анализа грешака је потребна да би се из прошлости могло нешто научити. Лауда нам је показао како се то ради", подвукао је председник.

Указао је да је Лауда био познат и по свом веома брзом повратку у спорт, када се након само 42 дана после велике несреће на Нирнбургрингу вратио на тркачку стазу.

EUR/RSD 117.5807
Најновије вести