Игњатовић и Вукићевић представљају Србије на ЗОИ

БЕОГРАД: Такмичари у алпском скијању Невена Игњатовић и Марко Вукићевић представљаће Србију на Зимским олимпијским играма у Пекингу, саопштио је данас Олимпијски комитет Србије (ОКС).
skijanje skije
Фото: pixabay.com

Квалификациони период за Зимске олимпијске игре завршен је у понедељак, 17. јануара, након чега су надлежне међународне спортске федерације објавиле листе квалификованих спортиста и додељених квота по земљама.

Након објављених листа, у складу са интерним критеријумима за наступ спортиста Србије на Зимским олимпијским играма у Пекингу, које је донео Извршни одбор ОКС на почетку квалификационог периода, двоје спортиста Србије успело је да оствари право наступа на предстојећим Играма.

Невена Игњатовић, којој ће ово бити четврте ЗОИ на којима ће наступати, представљаће Србију у укупно три дисциплине, а то су спуст, супервелеслалом и алпска комбинација.

Невена је претходно наступала на Играма у Ванкуверу 2010, Сочију 2014 и Пјонгчангу 2018. године, где је и остварила најбољи пласман, освојивши 14. место у алпској комбинацији.

Марко Вукићевић је најбољи српски алпски скијаш коме ово, такође, нису прве ЗОИ на којима наступа.

Он је први пут Србију представљао 2014. године у Сочију, након чега је нашу земљу представљао и четири године касније у Јужној Кореји.

У Пекингу ће наступати у две дисциплине у супервелеслалому и у спусту.

Сеф Мисије ОКС за ЗОИ у Пекингу Наташа Јанковић рекла је да се припреме за наступ наше делегације на предстојећим Зимским олимпијским играма приводе крају, као и да се кроз свакодневну комуникацију са Организационим комитетом Игара настоји да наши спортисти сигурно и безбедно наступе у Пекингу.

"До почетка Зимских олимпијских игара у Пекингу остало је још нешто више од две недеље. Све припреме су практично завршене и сада нам предстоји да у сарадњи са надлежним здравственим институцијама спроведемо финална тестирања спортиста на Цовид 19, како бисмо несметано могли већ за недељу дана да кренемо у Кину. Наши спортисти путују у Пекинг 27. јануара, након чега улазе у затворени систем Олимпијских игара у оквиру којег ће функционисати по сличним правилима као и на Летњим олимпијским играма у Токију, а све у циљу заштите од вируса Цовид 19. Они ће имати довољно времена за аклиматизацију на велику разлику у временској зони и спремно ће дочекати своја прва такмичења у Пекингу", рекала је Јанковић, наводи се у саопштењу ОКС.

Први ће на снег у Пекингу изаћи Вукићевић у дисциплини спуст, која ће се одржати другог дана такмичења (6. фебруар), рано ујутру у 4 сата по српском времену, а Марко ће свој наступ на Играма завршити два дана касније у супервелеслалому који, такође, почиње у 4 сати ујутро.

Игњатовић ће свој први наступ имати 11. фебруара у супервелеслалому (04.00), а након тога Невена ће на снег поново изаћи 15. фебруара, када ће наступити у спусту (4.00).

Коначно, свој наступ ће завршити 17. фебруара у алпској комбинацији у оквиру које ће наступити најпре у спусту у 3.30 сати, а потом и у слалому у 7 сати по нашем времену.

Зимске олимпијске игре у Пекингу почињу 4. фебруара свечаном церемонијом, која ће се одржати на чувеном стадиону "Птичје гнездо“, који је коришћен и за церемонију отварања Летњих олимпијских игара 2008. године.

Такмичења ће се одржавати до 20. фебруара.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести