Београдски маратон, 34. по реду, одржаће се 16. маја 2021.

БЕОГРАД: Београдски маратон, 34. по реду, одржаће се 16. маја 2021. године, саопштили су данас организатори.
maraton
Фото: Tanjug/ D. Peternek, arhiva

Како се наводи, након завршених разговора са челницима Светског удружења маратона и уличних трка (AIMS – Association of International Marathon and Road Races), Међународног Института за тркачку медицину (IIRM – International Nistitute for Race Medicine) и Серијом највећих светских маратона (WММ – World Marathon Majpors Series) заједнички је закључено да је 16. мај најпогоднији термин.

"Календар Светског удружења маратона и уличних трка управо је у завршној фази припрема и с обзиром на све већу извесност одржавања Олимпијских игара у Токију у 2021. години, термин за 34. Београдски маратон у мају могао би да буде погодан и за елитне тркаче који би при крају квалификационог периода могли да испуне олимпијску норму на стази у Београду", истичу из БГД маратона.

Такође, изузетно је важно да се 34. Београдски маратон уклапа у календар World Marathon Majors серије (којој припадају највећи и најзначајнији маратони у свету: Њујоршки, Бостонски, Чикашки, Токијски, Лондонски и Берлински) - с обзиром на то да је следеће године Боградски маратон квалификационо такмичење за Светско првенство у мастерс категорији у оквиру ове серије (Abbott World Marathon Majors Wanda Age Group World Championships).

Закључено је и да ће се Међународни институт за тркачку медицину активно укључити у припреми за 34. Београдски маратон са својим специфичним знањем из области медицине, организационим искуством и протоколима припремљеним за ситуацију насталу у вези са вирусом КОВИД-19.

"Очекујемо да 34. Београдски маратон 2021. године, по традицији, буде успешно и одговорно организован догађај у сарадњи са градом Београдом и многобројним партнерима и Институцијама које деценијама учествују у организацији ове манифестације и да ћемо заједнички ширити позитивну енергију и оптимизам на таласу све присутнијег тркачког покрета као покрета здравља".

33. Београдски маратон, који је првобитно био заказан за 26. април, па одложен за 18. октобар, када такође није могао да буде одржан на уобичајен начин на улицама Београда - реализован је, по угледу на многе светске организаторе маратона, током новембра месеца 2020. године као виртуелни догађај.

Први Београдски маратон одржан је 08. маја 1988. године.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести