Вучић: Ивковић наш великан, Србија га неће заборавити

БЕОГРАД: Као председник, поносан сам што је Србија имала и што ће имати таквог човека, поносан ,зато што, иако је физички великан отишао, а Душан Дуда Ивковић јесте наш великан, он никада неће отићи из Србије, нити ће га ико у Србији заборавити, рекао је председник Александар Вучић на Комеморацији поводом смрти чувеног кошаркашког тренера Душана Ивковића.
v
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Ивковић је преминуо у четвртак у Београду у 78. години живота.

И не зато што су то куртоазне речи, већ зато што постоји оно што је мерљиво, то су све оне медаље и успеси које је заслужио Душан Дуда Ивковић. И не само то, он је носилац једног другачијег духа, он је много тога или све оно што многи од нас нису, Био је истовремено и велики господин и београдски мангуп, увек држао не само до себе и до других, рекао је Вучић.

Осим медаља и спортских успеха, кошарке коју је бескрајно волео, свога брате Пиве и чика Боре Ценића, оставио је још нешто и то нису само Црвени крст и Раднички, то је оно што ће остати за будућа поколења, додао је председник Србије.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

“Иако у много чему нисмо били сагласни, када сам први пут дуго разговарао са њим, а још два пута сам имао прилику за тако дуге разговоре, видео сам колико је озбиљан колико је одговоран, посвећен човек и колико таквим људима не можете да одузмете ништа".


Отишао велики човек, али његово дело је вечно

Председник Србије Александар Вучић, који је данас присуствовао комеморацији поводом смрти кошаркашког тренера Душана Ивковића, написао је на Инстаграму да је отишао "велики човек", али да је његово дело вечно.

Отишао је Душан Ивковић, велики човек, али његово дело је вечно. Србија му је захвална!, поручио је Вучић на налогу "будуцностсрбијеав".


И на крају оно што је најважније у овим тешким тренуцима за његову породицу, а рекао сам то малопре и Петру, Павлу и Нени, нећете га видети више, али он ће увек бити ту, навео је Вучић.

Можете некога да волите или не волите, али резултати и дела остају, а иза њега остају велика дела. Будите поносни на оца и супруга, баш онако као што ћемо сви у Србији бити поносни на све оно што је урадио и на његово дело. Србија га заборавити неће и нека му је вечна слава, истакао је Вучић.

Емотиван опроштај Даниловића и Обрадовића

Председник Косаркашког савеза Србије Предраг Даниловић емотивно се опростио од Душана Ивковића речима да је поносан што му је за живота рекао да га воли.

Савез не би био то што јесте без Дуде, као и српска, европска и светска кошарка. Кошарка је била његов зивот, поносан сам сто сам му за живота рекао да га волим, поштујем и целог зивота ћу га волети, као и његову фамилију. У последње време није прошао дан, а да се не чујемо. За сваку битну одлику у кошарци и животу, саветовао сам се са њим. Он ће увек бити мој селектор, као други отац, изнад свега ће остати моја љубав према њему, нека му је слава и хвала, рекао је Даниловић на Комеморацији.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Тренер Партизана Жељко Обрадовић, кум, играч, потом и сарадник Дуде Ивковића истакао је да је отишао човек који му је био све.

Његово наслеђе је огромно, помагао је играчима да буду људи. Дуда ме позвао у репрезентацију 1988 године, имао је велико поверење у мене, научио ме је да утичем на млађе играце. Смисао за хумор му је био невероватан. имао сам велику трему да му саопштим да не играм висе кошарку и да ћу бити тренер, а он ме и тада релаксирао, рекао је Обрадовић.

Пре извесног времена дао ми је највећи комплимент у животу, рекао ми је да имам невероватну интуицију, додао је Обрадовић.

“Дуда је имао брзе мисли и реакције, понекад би пренаглио, али је увек био спреман да се извини. Када је 1992. године Партизан избацио Кнор и просли смона Фајнал фор, тада смо у четири ујутро причали о кошарци и ротацијама у одбрани. Потом ме позвао да будем помоцник у репрезентацији, три године смо захваљујући његовој организацији играли у Грцкој и остали смо тим упркос санкцијама".

Оставио је велики траг у Грчкој, постали смо почасни грађани Атине и Пиреја. Шокирала ме вест о његовој смрти, одрадио сам тренинг, покупио сам сина, који је био никад тужнији у зивоту и отишли смо до Нене и деце, моја деца су га обожавала, био је посебан човек, поручио је Обрадовић.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

У име СД Раднички од Дуде се опростио председник Саша Јовичевић.

Пре Дудиног повратка Раднички је био осуђен на пропаст. Дуда је био храбар човек и ухватио се у коштац са проблемима. Остаћемо лојални Радницком, лојални Дуди и нећемо га разочарати, рекао је Јовичевић.

Од Душана Ивковића опростио се и Предраг Пантовић, пријатељ породице.

На комеморацији су, уз Ивковићеву породицу, присуствовали и председник Народне скупштине Ивица Дачић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, као и руководство Кошаркашког савеза Србије.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести