КК Партизан неће играти Суперлигу Србије: Завршили смо сезону

БЕОГРАД: Кошаркашки клуб Партизан саопштио је да је завршио сезону 2021/22 и да неће играти у плеј-офу Суперлиге Србије.
kk partizan
Фото: КК Партизан

У саопштењу објављеном на званичном сајту Партизан наводи се да је клуб овакву одлуку донео након свих дешавања током финалне серије плеј-офа АБА лиге.

"После свих апела који су стизали и из Црвене звезде и Партизана, на свих пет утакмица су се дешавали бројни инциденти који су доводили до прекида утакмица, угрожавања безбедности играча и чланова стручног штаба, делимичног и потпуног пражњења дворане, казни и брукања српске, односно регионалне кошарке пред читавим кошаркашким светом. У свим догађањима, из Партизана није изостала самокритичност, јер су и председник Остоја Мијаиловић у јавним наступима и тренер Жељко Обрадовић на конференцијама за медије, јавно критиковали неодговорне појединце међу навијачима црно-белих због њиховог непримереног понашања. На жалост, није уродило плодом", наводи се у саопштењу Партизана.

"Црно-бели" истичу да "клуб хоће да пошаље поруку како више не жели да буде део хулиганских пирова неодговорних појединаца који навијају било за Партизан или Црвену звезду".

"Основано сумњамо да би евентуално ново финале између Партизана и Црвене звезде било још један полигон за иживљавање хулигана и слање још једне грозне поруке у свет. Истовремено, клуб овим чином оставља простор свим релевантним факторима да до почетка нове сезоне седну и донесу решење које ће спречити да се сличне ствари икада понове. Жеља Партизана је да наш Београд и наша Србија имају два представника у Евролиги, а оваквим понашањем појединаца и њиховим несанкционисањем, до остварења те жеље никада нећемо доћи", истичу из Партизана.

У саопштењу се даље наводи да је Србија показала да је кадра да организује врхунске спортске догађаје.

"Баш недавно одржани Ф4 Евролиге прави је пример за то. Дворана пуна навијача Олимпијакоса праћених навијачима Црвене звезде, укупно четири клуба, велики број туриста у нашем граду и нити један једини инцидент. Закључак: Ипак можемо! И то је слика коју би сви требали да шаљемо из Београда као кошаркашке престонице Европе", пише у саопштењу Партизана.

Из Партизана тврде да "постоји нада за исправљање дубоко укорењених погрешних ствари"

"Због тога што нада ипак постоји, Партизан ће у наредном периоду учинити све што је у његовој моћи да се годинама нагомилавани проблеми у Кошаркашкој лиги Србије коначно реше и да се лига из позиције у којој појединци имају монопол на доношење свих битних одлука врати под окриље националног Савеза који би био гарант једнаких услова за све. Јер само једнаки услови за све су добра основа да се тензије смире и да се окренемо искључиво кошарци. Овакав став клуба је јединствен и подржали су га сви његови чланови, од Управе, председника, стручног штаба, до играча. Партизан остаје на свом путу, окренут такмичењима у региону и под окриљем Евролиге, без било каквих идеја да се такмичи у било којим другим лигама. Партизан још једном упућује јавни апел да се проблеми који потресају српску и регионалну кошарку реше заједничким напорима. Само тако ћемо моћи да идемо напред", закључује се у саопштењу Партизана.

Партизан је у полуфиналу плеј-офа Суперлиге Србије требало да игра против ФМП-а.

Шта кажу пропозиције: Партизан у Српској лиги?

Кошаркашки клуб Партизан могао би наредне сезоне да игра Српску лигу због данашње одлуке да не учествује у завршници Суперлиге Србије.

Одустањање црно-белих је преседан који се не памти, а према члану 36 правилника о такмичењу КС Србије имеђу осталог стоји:

"Клуб који иступи, односно одустане од већ започетог такмичења (после жребања такмичарских бројева за сезону) или буде искључен из такмичења током сезоне (пре завршетка такмичења) у складу са овим Правилником и пропозицијама такмичења, у следећој такмичарској сезони може учествовати у два степена нижем такмичењу од оног из ког је иступио, односно искључен".

Партизан је на почетку сезоне прихватио Пропозиције такмичења и жребан је за плеј-оф КЛС лиге.

У првом полуфиналу играће Црвена звезда и Мега, а остаје нејасно да ли је ФМП одустајањем Партизана изборио директан пласман у финале плеј-офа Суперлиге Србије.

Чека се појашњење из КСС или КЛС.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести