Земан: Односи Србије и Чешке одлични, признање Косова грешка

ПРАГ: Председник Чешке Милош Земан поручио је да и даље верује да је признање независног Косова грешка, а од новог сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Прагу очекује да ће додатно ојачати одличне билатералне односе и поспешити економску сарадњу две земље.
milos zeman
Фото: Танјуг/ Председништво Србије

Председник Чешке је у интервјуу за Магазин CorD рекао да посебност веза две земље може да илуструје и чињеница да ће предстојећа посета председника Вучича бити прва званична председничка посета од избијања пандемије, а потврдио је да ће дугогодишњи одлични билатерални односи и јачање сарадње са посебним освртом на економске везе и подршку међусобним инвестицијама бити теме новог сусрета двојице председника.

Земан је нагласио и да није променио мишљење и да, као и током своје посете Београду у септембру 2019, верује да је признање независног Косова грешка.

Он је рекао и да је о овом питању разговарао са највишим уставним званичницима своје земље, али да се они нису сложили са њим, а да с обзиром на демократско уређење мора да поштује мишљење већине.

Председник Чешке и даље верује у неопходност ширења ЕУ, а то по њему подразумева и чланство Србије и поручио је да је његова земља спремна да помогне Србији у процесу трансформације.

Он је посебно нагласио да се Чешка пажљиво припрема за другу половину 2022. године, када ће поново председавати Саветом ЕУ, потврдивши да ће проширење Уније бити високо на листи приоритета током чешког председавања.

Земан је за Магазин CorD рекао и да подржава иницијативе за јачање сарадње са државама које нису чланице ЕУ, попут Србије путем В4+формата, конкретно кроз Међународни Вишеградски фонд, а учешће председника Вучића на Самиту В4 у Чешкој у октобру 2019. године доживео је као још једну потврду одличне сарадње В4 и Србије.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести