Вучић: Самит ЕУ-ЗБ у Софији, ново поглавље у региону 

СОФИЈА: Председник Србије Александар Вучић оценио је да је Самитом ЕУ-Западни Балкан отворено ново поглавље у региону, и да су ово добри сигнали за очување стабилности, безбедности и сигурности на Балкану, јер су се учесници кроз отворен и искрен разговор боље разумели.
vucic sofija
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он је, на крају Самита, пренео да је имао много билатералних сусрета у Софији, наводећи да се састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, британском премијерком Терезом Меј, председником Европске комисије Ззан Клод Јункером, председником Савета ЕУ Доналдом Туском, као и председником Европског парламента Антониом Тајанијем, као и са најмање још десет премијера.

Разговарали смо о проблемима који су пред нама, јер је посао лидера не да разговарају о лепим стварима, већ да решавају проблеме, нагласио је Вучић у изјави новинарима.

Желим да верујем да ће у наредном периоду Србија имати снаге, ако буде постојала воља за компромисом с друге стране, да дође до решења које ће бити прихватљиво за њене грађане, а које се тиче КиМ. Ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то. Да ли ћемо успети не зависи само од нас, поручио је он.

Вучић је рекао да је веома важно говорити и о закључцима који се тичу дигиталне агенде, не само изјаве која је потписана, већ шта следи - више новца који ће бити извођен за дигиталну инфраструктуру, јер ће то бити један од услова раста наше привреде у наредом периоду.

Пренео је да је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима, а један од њих је изградња аутопута Ниш-Приштина.
Очекујемо да ћемо кренути у суштинску изградњу тог пута пре краја ове године. Ми бисмо платили 80 одсто, а помоћиће нам ЕИБ, те ће 20 одсто бити грантови. Тај пут би много значио за најсиромашније делове наше земље, део нишавског и топличког округа, објаснио је Вучић.

Рекао је да је Србија имала велику част да буде добро представљена на овом скупу, додајући да су позитивно о Србији и њеном руководству говорили канцеларка Меркел и председника Француске Емануел Макрон, што је велика част и важна ствар.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Видели смо данас колико пријатеља имамо. Захвалио бих се свима који су се залагали за Србију, од Тајанија, канцелара Себастијана Курца, до Виктора Орбана који је најотвореније тражио пријем Србије у ЕУ до 2025. Тражиће да то буде потпуно јасно речено. Свим тим пријатељима сам веома захвалан на подршци Србији, нагласио је он.

Вучић је додао да је за Србију важан потписан споразум о гасном интерконектору са Бугарском због проблема за који се очекује да ће настати од 2019., па мора брзо да се решава, јер Србија, како се индустријски равија троши више гаса, а како скачу цене нафте и гаса, важно је да не поскупи гас који трошимо.

Упитан да ли је дошло до отопљавања односа са Хашимом Тачијем, пошто је наводно са њим причао на Самиту, Вучић је објаснио да је за време заједничке фотографије свих учесника стајао између румунског колеге Клауса Јоханиса и канцеларке Меркел.

Онда је Меркел позвала Тачија и мене, с Борисовим да разменимо пар реченица. Увек тражите велике вести, а ја сам неко ко жели да види знацајан напредка да би могао да каже тако нешто. За сада се надам да ћемо наставити дијалог па ћемо видети резултате“, поручио је он.

Пренео је да је британску премијерку Терезу Меј позвао да посети Србију, јер после Маргарет Тачер није било посете на том нивоу из Велике Британије.

Такође је додао да је са Меј разговаро о регионалним и европским, али и глобалним питањима.

С Меркеловом, с којом се виђа чешће, додајући да је посебно поносан што она жели да нас чује, казао је да је разговарао о спрској привреди, српском правосуђу и учешћу Венецијанске комисије у томе какве ће процене да донесу на уставне амандмане.

Ја сам рекао да без позитивне процене неће бити било каквог усвајања или предлагања на усвајање у Србији, додао је он.
Подсетио је колико је Немачка важна за Србију, да је мотор развоја, и да запошљава 47.000 људи у Србији.

На констатацију да највећи број увоза производа на Косову долази из Србије, Вучић је казао да је то ваљда нормално, логично и подразумевајуће. 

Били смо најприсутнији на сајму привреде у Приштини. Очекујем да увек будемо толико присутни. Лично сам дао дозволу српским компанијама и наложио властима да никоме не праве проблеме. Ми желимо слободну трговину, слободан проток не само роба, већ и капитала, да улажемо много више свуда. Србија има у трговинској размени суфицит са свима у региону и са Македонијом, Црном Гором, БиХ, чак и Хрватском. Ззелимо даље да је повећавамо. Наши БДП-и су мали и морамо много тога да радумо да бисмо успели да направимо боље резултате, објаснио је он.

На крају је упитан да ли страхује да би, након политичких промена у Риму, Италија могла постати мањи пријатељ проширења, Вучић одговорио да је на скупу Европске народне партије Италија била тема која је надкрилила цео Западни Балкан.

Ми смо изузетно ценили сарадњу са владом Паола Ђентилонија и надамо се да ће Италија остати посвећена проширењу ЕУ.

Помало сви стрепимо како се ставри одијају у Италији. Али надамо се да ћемо, коју год владу буде поставио председник Италије, бити у стању да са њом успоставимо језик, сарадње, псостовања и пријатељства, закључио је он.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести