Вучић: Србија за мир и стабилност; Пахор: Брже проширење ЕУ на ЗБ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку с председником Словеније Борутом Пахором потврђен висок ниво билатералних односа, те истакао да је и словеначком колеги пренео позиције Србије по питању КиМ, те став да се то питање мора решити компромисом, кроз дијалог, јер замрзнути конфллик никада није добро решење, што се и данас веома добро види на примерима ескалације таквих конфликата.
v
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Вучић је новинарима после састанка рекао да су кључна тема разговора били регионални процеси, пре свега предстојећи Самит "Брдо - Бриони", те да су поред регионалних питања, разговарали и о европским интехрацијама Србије и о билатералним односима.

Словенија од јула председава ЕУ и за нас је важна подршка Словеније на нашем ЕУ путу, рекао је Вучић.

Он је навео да се највише разговарало о регионалним питањима, те да је Пахора упознао са позицијама и ставовима Србије по питању КиМ и целог региона.

Верујем да је наша позиција заснована на поштовању принципа међународног права, на чврстим правним темељима. Наша позиција није лака, јасно је да по питању КиМ имамо другачије ставове, као и 22 државе чланице, рекао је Вучић.

Он је поручио да се Србија залаже и жели да води дијалог са Приштином, под окриљем Брисела.

Били смо спремни у мају, у јуну, увек смо спремни, јер замрзнут конфликт није добар. Видите како се заврши, на сваких пет година неко га одмрзне. То нама не треба, да оставимо конфликт будућим генерацијама, већ да направимо некакав компромис, рекао је Вучић.

То је, истакао је, политика Србије.

А, да ли ћемо успети не могу да гарантујем, јер је за танго потребно двоје. Видећемо шта мисли друга страна и да ли су спремни за дијалог, рекао је Вучић.

Председник је навео и да је за Србију увек важна улога Словеније у региону Западног Балкана и да се смо се радо одазивали на позиве на Самит.


За 10 година удвостручена трговинска размена Србије и Словеније

У последњих 10 година више је него удвостручена трговинска размена Србије и Словеније, изјавио је председник Србије.

Трговинска размена са Словенијом сада је 1,166 милијарди евра, навео је Вучић.

Он је додао да се и у прва три месеца упркос корона вирусу бележи благи раст.

То иде у добром смеру, задовољан сам, и верујем да можемо да пронађемо још заједничког што би било добро и за људе у Србији и за људе у Словенији, рекао је Вучић.


Фото: Tanjug (Tanja Valič)

За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности, Србија има не само добар, већ у европским окривима одличан економски напредак, високу стипу раста и од пресудног је значаја да се посветимо економским и рерофрмама у области владавине права, рекао је Вучић.

Додао је и да се очекује шеста заједничка седница две владе.

Имамо добре разговоре и дијалог о положају Словенаца у Србији и Срба у Словенији. Верујем да ћемо наставити дијалог, рекао је Вучић.

Пахор: Проширење ЕУ мора да се одвија брже

Председник Словеније је, после састанка с Вучићем, изјавио да је проширење ЕУ на земље Западног Балкана геополитичка нужност и да би тај процес требало убрзати, као и да очекује да са предстојећег самита за лидере ЗБ у оквиру иницијативе Брдо Бриони у Словенији у понедељак буде послата та јединствена порука у Брисел.

Пахор је рекао да је главни разлог његове посете Србији као и земљама у региону припрема за тај самит и изразио задовољство, како је рекао, веома искреним и пријатељским разговорима са пријетељем Вучићем.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Каже да је Словенија један од иницијатора те иницијативе и да је хтео да види да ли су лидери у овом делу Европе способни да за неку нову "свежу стратегију проширења ЕУ", како тај процес не би застао.

Пахор је истакао да то треба да подстакне и процес реформи у овомо делу Европе, како би што пре дошло до проширења.

Поготово сам желео са свима, као и са Вучићем, да се посаветујем о тој деликатној теми односно о основној замсили која провејава из нацрта закључака те конференције - да је проширење ЕУ на ЗБ геополитичка нужности и да проширење мора да се одвија брже, навео је Пахор.


Обишли градилиште Београда на води

Председници Србије и Словеније Александар Вучић и Борут Пахор, који борави у посети Србији, обишли су градилште "Београда на води".

Рекордан број радника! Данас на градилишту Београда на води ради 2.200 људи. Поносан што сам председнику Словеније могао да представим овај велелепни пројекат, навео је Вучић на Инстаграм профилу "Будућностсрбије", уз фотографије с Пахором.

С њима је градилште обишао и министар финанасија Синиша Мали.


Председник Словеније додаје да је трећа битна ствар и новост у документима у иницијативи Брдо Бриони да ЕУ мора да има пред очима цео простор ЗБ и да би било сјајно када би више или мање истовремено све земље тог простора ушле у ЕУ.

Каже да је разумео током саветовања са лидерима да би за неке државе који су већ на путу у ЕУ, а поготово за Србију, то могло да представља неки проблем.

Ако сам те Вучићу добро разумео, мислим да се слажемо да само такав приступ омогућава мир и стабилност, што је у интересу свих, без обзира на разлике између нас, поручио је Пахор председнику Србије коментаришући његову претходну изјаву да Србија нема ништа против нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније.

Ако успемо да будемо јединствени у понедељак и пошаљемо ту поруку у Брисел, то ће бити додатна вредност, додао је Пахор.

Каже да очекује искрен и конструктиван разговор и током самита, као што је имао у билатералним разговорима и да ће се на крају доћи до закључка.

Додаје да ће то бити први сусрет после годину и по дана и да ће са заједничког самита у Брисел отићи једна свежа декларација која, како очекује "буди наду да ће надахнути убрзано проширење ЕУ са једне стране, а с друге подстаћи државе да убрзају реформе и усклађивање свог правног поретака са европским".

Посебно је захвалио Вучићу за, како је рекао, његове савете и упозорења које је данас чуо.

Ми смо сада вође и имамо одговорност за мир и безбеност на билатералном нивоу, казао је он и додао да Србија и Словенија имају одличне односе и да је перспектива и за остале земље у региону да имају тако добре билатералне односе, у овом компликовано делу Југоисточне Европе.

То је да кренемо путем постепеног помирање и реформи, јер једино тако можемо да очекујемо брже проширење ЕУ, поручио је Пахор.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести