Разговарали Вучић и Клуге: Србија глобални лидер, пример хуманости

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу др Хансом Клугеом који је нагласио да се Србија добром стратегијом имунизације сврстала међу глобалне лидере.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је поручио да је Србија притом постала и пример хуманости и солидарности омогућавањем вакцинације старијима у руралним срединама, страним држављанима и донирањем вакцина другим земљама, саопштила је прес служба председника.

Клуге је честитао председнику Вучићу на лидерству и личном залагању да обезбеди вакцине.

"Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот и није на то гледала геополитички", рекао је др Клуге.

Вучић је захвалио Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи.

Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.

Двојица саговорника су се сагласили да би свет требало да повећа производне капацитете за вакцине, као и да развије нове адекватне терапије за борбу против ковид-19, и, с тим у вези, ради на повећању степена поверења грађана у науку.

Председник Вучић је упознао др Клугеа са плановима за унапређење рада Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”.

“Хоћемо да од “Торлака” направимо једну од најбољих фабрика вакцина у Европи”, рекао је Вучић.

Поред сарадње у борби против пандемије ковид-19, разговарали су и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

 

 

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести