Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност Косова и Метохије

Председник Александар Вучић поручио је данас у парламенту да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне српске покрајине.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"Нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и борбе за поштовање међународног права", поручио је Вучић на првој посебној седницу Народне скупштине Србије на којој председник представља Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у

"Историјске токове није увек могуће преокренути, али није ни немогуће и од те борбе и амбиције не би требало да одустанемо и зато, да не буде никакве сумње пошто има оних који би да држе без основа патриотске и моралне придике а имају најмање права да то чине - заклео сам се над Уставом и добио највеће поверење, да докле год на то будем могао да утичем Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине", поручио је Вучић.

Каже да је Пекић говорио да немати прошлост једнако је остајању без будућности.

"Ако се заглавимо у прошлости борба за бољу будућност ће нам остати недостижна, а та борба се води на два фронта, против противника и властитих заблуда", навео је он.

Он је замолио грађане, пошто, како каже, сви мисле да је време за стицање политичких понена, да будемо реални и рационални и знамо шта је то што је могуће и да не оставимо све проблеме нашој деци, са којима се сада мучимо.

Додао је да би више волео да се разговара о још више инвестиција и пословноиј клими и свакодневном животу грађана, пошто имамо проблеме управо због нерешнеих конфлита које смо наследили.

Озбиљна опасност, али сукоб на КИМ био би катастрофа

Опасност је блиска, објективна и озбиљна, поручио је данас  Вучић и додао да би, уколико би дошло до било каквог сукоба на КиМ, то би била катастрофа за целу Србију.

Вучић је на посебној седници Народне Скупштине Србије о КиМ рекао да смо изложени значајним безбедносним изазовима.

"Не морам да обелодањујем сва обавештајна сазнаја да бисте тога били свесни. Чини ми се да сами то, цак и када не морате да прочитате или видите у средствима масовног информисања, можете да разумете и осетите”, рекао је Вучић.

Навео је да је све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу КиМ и додао да не постоји никакво вештачко стварање кризе са српске стране.

Вучић је указао да је опасност блиска, објективна и озбиљна и додао да о томе најбоље могу да посведоче представници српског народа и институција са КиМ, који присуствују данашњој седници у Скупштини Србије.

Истакао је да Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе.

"Упркос свему ми смо били и остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин и да нас све друго, уместо стабилизацији и деескалацији, води у нестабилност и потенцијалне сукобе чије размере могу бити катастрофалне, не само за људе на КиМ већ и за читаву Србију”, истакао је Вучић.

Навео је да наша опредељеност за разговор никада није била само декларативна јер смо, додао је, у свакој прилици показивали највећу могућу конструктивност и то не зато што се плашимо.

“Не из страха због 3.700 НАТО војника. Имамо их и више и нисмо слабије наоружани, али је проблем у томе што бисмо изазвали катастрофу за целу земљу да не желимо мир и стабилизацију и зато што морамо да размишљамо и о људима који живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и сваком другом месту”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија није више онако слаба као што је била 1998, 1999, 2004. и 2008. године и додао да су наши војно-полицијски капацитети десетоструко већи и снажнији посебно имајући у виду квалитет онога што поседујемо.

"Али, оно што ми је најважније то је да поседујемо више памети и мудрости и да знамо где су границе, границе насе озбиљности, одговорности и да урадимо све што је увек у нашој моћи да сачувамо мир и обезбедимо сигурност и за наш народ на КиМ, али и за целу Србију јер уколико би дошло до било каквог сукоба то би била катастрофа за целу Србију”, подвукао је Вучић и закључио:

“Зато сам молио и Алабанце, али и представнике међународне заједнице да не дозволе изазивање сукоба и замоле или запрете онима које су створили у Приштини да не провоцирају сукобе као што су то радили у претходном периоду”.

Опструирају решавање питања несталих, траже ратну одштету

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да је Београд покушао да реши проблем несталих лица са Приштином, али да је то друга страна опструирала.

“Све смо се договороли, прихватили смо све што су тражили и Европљани и Американци а онда су они покушали да нас оптуже да смо одговорни за насилно исељавање и протеривање, убиства и чињење злочина над лицима на КиМ из чега произилази даљи њихов захтев за ратном одштетом”, рекао је Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином.

Како је рекао, сматрали су да ће Србија бити осуђена, а кључни проблем је, како је рекао, што они не прихватају статусно неутрални језик докумената и управо зато не можемо никако суштински да се договоримо.

Вучић је подсетио да се разговори од 2010. воде под окриљем ЕУ где су најмоћније земље признале Косово, као и САД.

“Све што би Албанци урадили они би им рекли да није прави тренутак и метод, али ће увек стати иза њих. Немојте да код вас постоји илузија да то може другачије. То се неће променити. На том малом простору покушавамо да урадимо нешто”, поручио је Вучић.

Он наводи да када Албанци не дозволе Србима да изађу на изборе, међународна заједница каже да ће издати саопштење и после тога ништа више.

“Зато што је то њихово чедо, које су створили, одгајају га и шта год да се догоди, то ће наставити да раде. Прича о територијалном интегритету је лицемерје, јер га користе да се супроставе руском фактору, али оно не важи за Србију. Наш је згажен као крпа, зато што је Србија мала и могу да је газе”, поручио је Вучић.

Он додаје да ће они да кажу да је то због тога што смо угрожавали опстанак једног народа и да је то била хуманитана катастрофа, а ако је тако, наглашава, како сада има Албанаца више на Косову, а Срба 212 хиљада мање.

“Они одговарају да то морамо да прихватимо ако желимо да будемо део савременог света и да идемо напред, а ако ћемо да се враћамо у прошлост онемогућиће нам сваку врсту напретка. Сваки разговор своди се на то шта ће Срби да учине да би господа у Приштини били задовољнија”, рекао је председник Србије.

Он наводи да је Запад прећуткивао све што Приштина ради против Срба на КиМ, а да је све радио да завади Србе.

Како је рекао, стотине милиона евра уложили су како би посвађали српски народ, правили су медије које би требали да унесу раздор међу Србе са жељом да их посвађају и нађу неке Србе које ће признати Косово.

“Оно што смо успели као земља то је да сачувамо јединство. И Срби јужно од Ибра и они са севера Косова су јединствени. Срби су после много векова разумели да морају да буду јединствени и само тако снажно можемо да се супроставимо притисцима и само тако можемо да чувамо националне интересе и то је велика ствар за нас”, закључио је Вучић.

Запад не жели да постује Повељу УН и Резолуцију 1244

Суштинска криза дијалога проистиче из чињенице да западни свет не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију Савета безбедности 1244, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, обраћајући се посланицима, казао да је то наш највећи проблем, јер је једино на шта можемо да се позивамо међународно право и Резолуцију 1244.

„Они не желе да чују за то. За њих је то завршена прича. Кажу „то је прошлост, ствари на терену су измениле ситуацију. Али када се у Украјини нешто догоди онда ствари на терену нису измениле ситуацију и правни поредак“, критиковао је он.

Вучић је рекао да је други проблем да њих не занима поштовање споразума који су потписани и не пада им на памент да врше било који притисак на Приштину, изузев да кажу „није лепо што радите“.

„Неформирање Заједнице српских општина (ЗСО) створило је атмосферу у којој се положај Срба погоршавао континуирано, све до забрињавајуће ситуације у којој су све учесталији напади на личну и имовинску безбедност. Дугогодишња образложења око Устава су бесмилена“, рекао је он додајући да међународне заједница прећутно подржава неформирање ЗСО.

Указао је да сада кажу да ће морати да се формира ЗСО, али је додао да сумња да ће до тога доћи, или ће покушати да нас унизе тиме што ће да кажу да ће то бити невладина организација без надлежности.

Пренео је да је током последњег сусрета у Бриселу наша делегација исказала максималну конструктивност и спремност да разговара о свему у разумним оквирима.

Такође је одбацио тврдње појединаца да власти немају платформу са којом иступа.

„Имамо платформу, која је усвојена у парламенту, а чуо сам неистине да се не зна с којом иступамо. Погледајте Службени гласник Србије из 2013.и Резолуцију о основним принципима разговора са привременим институцијама у Прштини по којој поступамо“, подвукао је он.

Вучић: Никад боље и стабилније јавне финансије нисмо имали

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је данас у парламенту, да јавне финансије никад нису биле боље и стабилније, одбацујући критике на рачун кредита који је држава узела од Уједињених Арапских Емирата.

Вучић је указао да тржиште капитала „де факто“ не функционише, да је новац најскупљи у историји.

„Обезбедите милијарду по каматној стопи од три одсто... Нема земље која нема дефицит, у условима рата, короне и свега другог. Ми да излазимо на тржиште, то би били кредити од седам, осам одсто, јер нисмо увели санкције, нисмо ни ЕУ ни НАТО земља, а не због стања јавних финансија“, рекао је Вучић.

А, онда кажу, задужили су нас не знам колико... констатовао је он.

Председник је истакао да је Србија дужна 30 милијарди, евра или долара је сада свеједно, што је, каже, искрено говорећи, ништа у односу на 99 одсто европских земаља.

Тај дуг је 54,7 одсто БДП-а, подвукао је Вучић.

„Једна савршена Немачка има дуг од 68,2 одсто БДП-а, Француска 114,4 одсто, Велика Британија 99,6 одсто... Дуг Немачке је 2.482 млрд у апсолутним бројкама, 83 пута више пара дугују него ми.. Шта је, Немачка лоша, неуспешна, јер има већу стопу јавног дуга него Србија“, рекао је Вучић.

То су неистине које појединци изговарају, каже Вучић.

„Причају о великим задужењима, иако никад боље и стабилније јавне финансије нисмо имали“, рекао је Вучић и додао да је прошло време глупости, попут оног с почетка 90-их.

Додао је и да је важно да почињемо Албанце који не живе само у Србији, већ и у Албанији, и свуда, да третирамо као равноправне, што и јесте до сада био један од проблема, за који смо, каже, сви одговорни.

„По том питању такве иницијативе ћу увек да подржим, али вас молим да водите рачуна о државним симболима Србије, и да симболи квазидржавне творевине на територије Србије, не буду у вашој близини“, рекао је Вучић.

Вучић: Послаћу писмо о КиМ УН и чланицама Савета безбедности

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас у скупштини, током дискусије са Мирославом Алексићем из Народне странке, да ће прихватити предлог те партије и упутити писмо УН и чланицама Савета безбедност да Србија не пристаје да Косово постане члан УН, иако сматра да то неће имати неког значаја, пошто сваког дана шаље пуно писама и разговара са међународним представницима у вези са КиМ.

Алексић је претходно рекао да би Србија требало да обустави дијалог са Приштином ако Заједница српских општина не буде формирана до краја године и да би Вучић требало да се обавеже и "пошаље писмо чланицама Савета безбедности УН и Русији и Кини да Србија не пристаје да Косово постане члан УН".

То би био конкретан потез и ваљда вам не би сметало да то урадите уколико заиста стојите иза ваших речи, рекао је Алексић.

"Да се не би десила ситуција као са Међународним олимпијским комитетом и Косовом. Такође, предложили смо да влада предлаже преговарачку платформу, што би створило институционалну вредност, што је интерес Србије", рекао је Алексић.

Вучић је на то одговорио:

"Мени није проблем и упутићу писмо не само Русима и Кинезима, већ и Американцима и Немцима, али није у писму, то им усмено кажем, али ако вама то нешто значи и да бих вам показао колико поштујем тих два или три одсто људи који су гласали за вас, а поштујем, мени то није проблем. Послао сам безброј писама и безброј разговора обавио и урадићу и то", рекао је Вучић.

Председник је истакао да ће то бити само једна ситница у дневним обавезама, која ништа неће посебно помоћи у овој тешкој борби за КиМ.

Вучић Лутовцу: У ваше време је проглашена независност Косова

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић подсетио је данас лидера Демократске странке Зорана Лутовца, одговарајући на његове примедбе на седници Народне скупштине о КиМ, да је у време док је он био на власти Косово прогласило независност.

Вучић је рекао да га је запрепастило то што Лутовац говори о стандардима пре статуса, наводећи да је пред промене 2000. године из партије Лутовца говорено да ће све бити у реду, да је само довољно да дође до промене власти и да ће Косово бити део Србије.

“То смо слушали сваки дан, а онда је у свој тој причи о стандардима, колико сте се успешно изборили за те стандарде, дошао погром 17. марта 2004. године и ваљда на основу тих стандарда, величанствено постављених са рушењем српских цркава и манастира, са убијањем и протеривањем Срба, добили су награду већ 2006. и 2007. године кроз планове Мартија Ахтисарија, а затим и кроз покламовану независност Косова”, рекао је Вучић.

Додао је да Лутовац критикује садашњу власт што би да прича о статусу и образложио да власт то жели зато што је, како каже, за цео Запад статусно питање завршено.

“За цео Запад, за све о којима говорите да морамо ближе да сарађуемо, за све њих је Косово независно. Они не желе о томе да разговарају уопште, а ви нама кажете да послушамо њих - стандарди пре статуса, што нисмо причали о стандардима. Па они неће да причају ни о каквим стандардима , за њих је и статус завршен. Они нама не дају да говоримо о било чему другом, а ми се из петних жила упиремо да приче о статусу вратимо зато што не прихватамо то што је њихово решење”, рекао је Вучић.

Лутовац је на данашњој седници, између осталог, рекао да Вучић прича једно званичницима ЕУ, а друго за домаћу јавност.

“Од како је на власти Аљбин Курти, овај режим је србовао преко својих медија, уместо толеранције ширио нетрпељивост, а уместо политике помирења водио политику заоштравања односа, бас као и Курти. У таквој утакмици, са тако постављеним циљевима, он је доживео дебакл”, рекао је Лутовац.

Вучић је рекао да то није тачно и да свима каже све у лице.

“Ја нисам ви да идем по амабасадама и говорим да треба признати независно Косово, а онда на другој страни да говорите о поштовању Устава. Код мене тога нема”, рекао је Вучић.

Додао је да оно што говори у Народној скупштини то прича и страним званичницима.

“И Шолцу, и Макрону, и Бајдену и Си Ђинпингу и Путину и сваком другом без икакве разлике им то говорим, на свакој конференцији за новинаре, на сваком састанку и то јесте снага српске позиције данас. Ако имамо нешто мало снаге у свему овоме , то је да свакоме говорим оно што је истина и оно што је политика Србије, а не једно овде, а друго за неког другог”, закључио је Вучић.

Вучић: Политика Заветника би уништила Србију за 10 дана

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да никада није рекао да Косово није део Србије и оценио да би политика Заветника уништила Србију за 10 дана.

Он је одговарајући председници те странке Милици Ђурђевић Стаменковски рекао да је то што она ради најлакше и најнеодговорније, јер прича шта људи желе да чују.

“Да чујем та генијална решења из ваше Платформе, који су то стручњаци које ви имате, а ми немамо, осим да би избацили сваког европског ћату. Политика коју бисте ви водили уништила би Србију за 10 дана зато што је то политика непажње и неодговорности, не би остало ништа ни од Србије ни од Срба на Косову”, поручио је Вучић.

Он је оценио да је политика Заветника демагошка, а да он прима сваког бриселског дипломату, јер се труди се да од непријатеља направи пријатеља или мањег непријатеља, да их убеди.

“Ви сте себи дали за право да сте бољи од неког, ми Срби можемо све направићемо све и то је то. Не дам вам да сте већи родољуб од мене”, рекао је Вучић и додао да никада није рекао да треба да због демографије да предамо Косово.

Он је оценио да Ђурђевић Стаменковски говори бесмислене пароле без садржаја које лепо звуче, али ничему не служе.

“Лако је рећи Албанци су наши грађани, али они не желе да буду наши грађани. Ниједан. Што продајете маглу народу да је могуће да промене став и да пожеле да буду део Србије, неће никада. Као шсто ни ми нећемо променити став и дати независност Косову”, рекао је Вучић.

Он је додао и да он не дозвољава да се формира ЗСО као НВО, заста га оптужују.

“Не дам им. Формирали би је давно да прихватим. Не причајте бајке да ћемо протерати Албанце преко Проклетија, ми морамо да живимо са Албанцима, да обезбедимо мир и даље стране инвестиције”, поручио је Вучић.

Одбацујући тврдње Стаменковски да би неки Србију да претворе у немачку колонију, Вучић је рекао да Србија користи немачки капитал и памет и да је по томе у бољој позицији од земаља у окружењу.

 

Вучић замолио Зеленовића да не седи поред тзв. косовске заставе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић данас је на посебној седници шефу посланичког куба "Морамо Заједно" Небојши Зеленовићу одговорио на питање зашто да пројекат узгајања јагода који су покренули у Гораждевцу није био прихваћем и зашто га Срби са Косова и Метохије нису поздравили наводећи да је разлог једна “ситница”, а то је што је Зеленовић на састанку у Пећи седео поред заставе квазидржаве Косово.

На Зеленовићево излагање о Шапцу као највећем произвођачу јагода и томе да су управо шабачки фармери људима на КиМ - Србима и Албанцима желели да објасне како да узгајају јагоде, али да то није одговарало ни представницима Српске листе ни тада важећој политици и власти у Србији због чега су извршили притисак на људе па је од 20 породица остало седам, председник му је као одговор показао фотографију са састанка у Пећи.

“Ово је једна ситница која вам говори зашто вас Срби са Косова и Метохије нису поздравили и нису дочекали. Прво, нисте их питали, нисте их позвали. Институције Србије нисте позвали ни једну... Никога од Срба нисте питали, договарали сте се са Албанцима директно. А, ово је та ситница, господине Зеленовићу, на том састанку у Пећи. Зато је тим Албанцима пријало, седели сте поред косовске и албанске и НАТО заставе. Ми немамо право да седимо поред косовске, тзв. косовске заставе као држава и не смемо то себи да дозволимо. Е, то је та ситница”, рекао је председник.

Вучић је нагласио да њега који је био на безброј преговора, како је додао, 120 пута је био у различитим форматима на различитим преговорима са Албанцима, никада нико није могао да види да седи испод заставе независно Косово.

“Само вас молим, као човека који данас представља један део људи, консултујте се са својом државом. Радите то са јагодама, супер је, али да поштујемо и да не газимо своју државу”, рекао је Вучић.

“Надам се да ћемо једном моћи, иако сам скептик по том питању, да постигнемо неку врсту компромисног споразума са Албанцима, јер је важно да живимо заједно, важно је да градимо мирну будућност и за једне и за друге. Молим вас да водите рачуна о основним националним и државним интересима", навео је он.

Замолио је Зеленовића да води рачуна о државним симболима Републике Србије и о томе да државни симболи неких других квази државних творевина формираних на силу, на територији Србије не могу да буду у вашој близини.

Председник је поручио Зеленовићу који је критиковао стање у пољоприведи да је заборавио да каже да субвенције више нису четири, већ осам хиљада.

За пољопривреду је у ваше време у пику када је било највише, издвајано 28 милијарди, а данас 60. Дакле, било је 250 милиона евра, данас је 520 милиона евра. Не кажем да је добро и не кажем да је довољно, само кажем да је много боље, него када сте ви на томе радили”, рекао је председник.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести