Вучић о пререгистрацији српских таблица на КиМ: Ни милиметар нисмо ближе решењу

ЛЕСКОВАЦ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас после подне у Лесковцу да ни милиметар нема приближаваја у решавању проблема око пререгистрације српских таблица на КиМ.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

На питање да ли се дошло до корака ближе решењу, одговорио је „ни милиметар“.

„Не можете измислити сваки пут проблем и онда инсистирати на њему, наметнете своју вољу, а да не зна нико на основу чега. Бавили смо се личним картама, решили смо један проблем. Сада сваки пут мислите да тако може - е не може“, поручио је Вучић.

На питање да ли се Немци враћају на Ахтисаријев план, он је одговорио да је то нешто што личи на Ахтисарија.

"Нешто је Ахтисари, нешто Ахтисари минус, а нешто и Ахтисари плус. Јесам ли срећан и задовољан због тога - нисам", одговорио је Вучић.

Велике силе неће мењати своје ставове

Александар Вучић истакао је данас у Лесковцу да велике силе неће мењати своје ставове у политици према Косову. Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Данијела Сервера да не постоји чврст разлог да се помери рок за пререгстрацију возила на Косову, рекао да што се Сервера тиче не постоји чврст разлог да Србија постоји, а још мање да постоје Срби на северу Косова.

“Да питате Сервера све је јасно. Питање је колико можемо да пронађемо Сервера који мисле другачије. Али не треба потценити његову улогу, “Џон Хопкинс” универзитета и тинктенкова преко којих врше утицај на америчку администрацију”, указао је он. Вучић је казао да не треба да кукамо што не можемо да ствари променимо, јер то нити смо могли нити ћемо моћи.

“Велике силе неће да мењају своје ставове”, подвукао је он.

Мијачић: Битно је да се избегне сукоб на Косову

Координатор Радне групе Националног конвента ЕУ за сарадњу Београда са Приштином Драгиша Мијачић изјавио је данас да је најбитније да се питање прегистрације таблица реши и да се избегне сукоб на северу Косова и Метохије.

Мијачић је на питање о документу који је Квинта данас уручила председнику Александру Вучићу за Тан‌југ рекао да се не зна шта је његова садржина.

"Једино што се сигурно зна је да се од косовске стране очекује да одложи период пререгистрације за 10 месеци, да би се отворио простор за постизање договора", навео је Мијачић.

Поводом посете специјаног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара који је потврдио постојање плана Шолц/Макрон за решење косовског проблема и да иза њега стоји САД, Мијачић је рекао да верује да су земље Квинте данас исту поруку послале председнику Вучићу.

Коментаришући изјаве Вјосе Османи, која је између осталог рекла да ће следеће недеље Олаф Шолц и Емануел Макрон представити свој предлог о нормализацији односа, одговара да је то охрабрујуће, али да су то непотврђене информације.

Говорећи о 24. фебруару идуће године као незваничном року када би требало да се успостави нормализација односа између Београда и Приштине, каже да се тим наводима "Албенијен поста" тестира расположење јавности и подесећа да су и Ескобар и Петер Стано рекли да рокова за нормализацију односа нема.

"Због ситуације у Украјини нико не жели да ситуација на Балкану буде нестабилна, можемо очекивати још притисака док се не нађе решење, али то не мора да буде негативно", оценио је Мијачић.

Осврућући се на технички договор о примени Мапе пута који се односи и на енергетски споразум између KOSTT-a и Електросевера, каже да је Електросевер доставио податке у корист Срба на северу и додаје да се очекује потписивање комерцијалног уговора, али да то зависи од Приштине.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести