Вучић: Нећемо признати независност Косова, наш одговор биће мудар

БЕОГРАД/СТРАЗБУР: Нећемо признати косовску независност, али наш одговор мора да буде паметан и мудар, да сачувмо мир и стабилност, да будемо чврсти, сназни и упорни у заштити нашег интереса у жељи да се компромисом дође до ресења и поштује потписано, поручио је данас председник Србије Александар Вучић поводом информације да је Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Он је новинарима на Сајму аутомобила рекао да ће то имати додатни ефекат на односе у региону и направити проблеме и упитао коме је то било потребно и ко је наговорио косовске Албанце да сада подносе захтев Савету Европе.

Вучић је то рекао одговарајући на питање како ће се Србија супротставити у СЕ ако су ментори Приштине земље од којих Србија економски зависи, односно Немачка.

На питање да ли су тачне тврдње Приштине да имају две трецине у СЕ Вучић је рекао да не зна да ли имају већину или не.

"Ако рачунам све земље то је на 67, 68 до 70 посто уколико би сви они који су признавачи тзв. независности гласали
 за чланство", рекао је Вучић.

Он је навео и да то није све и да Приштина ускоро улази у програм Партнерство за мир, јер су за то добили подршку Американаца, и објаснио да је то додатни притсак на пет земаља које нису признале независност, а посебно на оних четири које су чланице НАТО - Грчка, Румунија, Словачка, Шпанија, не рачунајући Кипар.

"Постоји и велики притисак на Србију да то она учини, јер како ће Србија да остане једна једина која не иде у корак са будућносћу и светом, која не разуме савремен токове, и трендове који недвосмислено говоре да морамо да признамо косовску независност", приметио је Вучић.

Он је међутим указао да им то не вреди превише уколико не добију од Београда и Србије зелено светло и истакао да су овим сви они који су причали о међународном праву још једном показали да никакве вредности немају и да никада никакве принципе нису поштовали, а да их је међународно право интересовало само онолико колико су могли да га искористе за своје потребе.

Вучић је рекао и да има контрапитање за све оне који подрзавају овај акт Приштине, а то је зашто Београд уопште позивају на разговоре о било чему ако имају Бриселски споразум, који су потписали, а суштина ЗСО их не занима.

"Што сте нас звали у Вашингтон на разговор када сте првом приликом погазали Вашингтонски споразум. Што нас уопште позивате када шта год потпшемо са Албанцима они неће да поштују ништа", упитао је Вучић и поручио:

"То радите да бисте нас натерали да признамо косовску независност, а нећемо. Зашто нас онда зовете, шта је смисао, хоћете компромисна решења тобоже, а онда све што потпишу суштински не важи или да важи оно што им се свиђа, а не оно што им се не свиђа".

Вучић је истакао и да нема проблем да то каже свима у лице, као и да Косово није само његов проблем, већ проблем Србије и да то 99 посто грађана разуме.

Вучић сутра председава Саветом за националну безбедност

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић председаваће сутра седницом Савета за националну безбедност.

Седница почиње у 11.00 часова у згради Генералног секретаријата председника републике, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

Савет Европе: Косово поднело кандидатуру, разматра је Комитет

У Савету Европе за Тањуг су потврдили да су примили захтев приштинских институција за пријем у чланство, али наводе да у овом тренутку не могу да предвиде даљу процедуру у конкретном случају.

Можемо да потврдимо да је захтев за чланство примљен и да је прослеђен Комитету министара у складу са статутом Савета Европе, стоји у саопштењу прослеђеном Танјугу из Стразбура.

Статут Савета Европе предвиђа да Комитет министра може у чланство позвати сваку европску државу за коју саматра да је ”вољна и способна” да прихвати принципе ”владавине права, људских права и основних слобода свих лица у њеној надлежности”, и да ”искрено и ефикасно сарадњу у остваривању циљева Савета Европе на промоцији људских права, владавине права и демократије.

Статут Савета Европе предвиђа да се одлука о чланству доноси двотрећинском већином у Комитету министара.

Истовремено, предвиђа се ”У посебним случајевима” и могућност тзв ”придруженог чланства” где је придружена чланица заступљена само на нивоу Консултативне скупштине.

Савет Европе је међународна организација основана 1949. године да би подржала људска права, демократију.

Седиште јој је у Стразбуру у Француској, а тренутно има 46 држава чланица, са око 675 милиона становника, а Србија је чланица од 2003. године

За разлику од институција Европске уније које окупљају само 27 држва чланица Уније, Савет Европе је паневропско тело, али без могућности да доноси законе, али може да подстиче на спровођење међународних споразума које су пописале државе чланице о различитим темама.

Савет Европе састављен је од Комитета министраа, који чине министри спољних послова држава чланица, и Парламентарне скупштине састављене од чланова националних парламената сваке чланице.

Међу телима Савета Европе су и Европски суд за људска права и ГРЕЦО, тело за борбу против корупције, које обавезују државе чланице на поступање у складу са принципима владавине права и демократије.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести