Вучић: Моћна европска земља тражила таксе, да би омела компромис

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је једна велика, значајна и моћна европска земља тражила да нам Приштина уведе таксе, с циљем да се Србија наведе на излазак из дијалога, који је у том моменту ишао ка компромисном решењу.
vucic
Фото: Tanjug (video)

"То је урађено да би Србија рекла да излази из дијалога и да се сруши било какакв план да Србија нешто добије", објаснио је Вучић и подсетио да је идеја разграничења могла да буде исход дијалога у којем би и Србија добила нешто.

"Ја то нисам одмах знао, сада све то знам. У питању је једна значајна и моћна сила", навео је Вучић.

Подсетио је да се цео свет побунио против такси, Американци гласније него Европљани, јер је то, како је истакао, тражила једна европска земља.

Он сматра да није случајно ни што у Црној Гори званичници говоре да морају да имају цркву.

Вучић објашњава да је најпре кренуо напад на српску цркву и Амфилохија, али да су суштина опет Србија и Вучић, а у свему имају подршку НАТО.

Навео је и да једна земља посебно инсистира на енергетском споразуму са Приштином, само да би добили паре, јер је њима то важно, а не заједница српских општина.

Подсетио је да на "ударе" из региона никада није неодмерено реаговао, да никада тешку рец није рекао за некога у региону.

Али је сваки повод да се Србија окриви добар, примећује, па тако и сусрет са Србима из региона, после којег га, каже, страни новинари питају за његове наводно контроверзне изјаве, а он је и тада поновио да поштује БиХ, а додаје, није он донео одлуку Уставног суда БиХ на штету Српске.

Вучић је приметио и да Милорад Додик, када је био председавајући Председништва БиХ, никада није могао да оде у Брисел сам, већ су позивали све чланове - Додика, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, а сада када Додик није председавајући - онда може и само Комшић.

Осврнуо се и на Додикову изјаву о РС и БиХ после састанка са Србима из региона у Београду, и рекао да се после састанака не договарају шта ће ко да каже, већ је Додик рекао шта мисли.

"Ја на то, као добар домаћин, а имам и добар људски однос са Додиком и то није тајна, видим у ком смеру ће да иде и кажем да Србија поштује интегритет БиХ и интегритет РС унутар БиХ. Ниједну лошу реч нисам рекао. И, онда ме у Бриселу новинар Н1 пита - ''поводом ваше контроверзне изјаве". Које? Нема моје контроверзне изјаве.", рекао је Вучић.

Како је додао, и хрватском новинару је он (Вучић) крив, а није важно што је Додик то рекао.

Вучић је поручио да је то случај неретко у Загребу, Сарајеву, Подгорици, некада испод жита, а некад отворено, јер Србија више није џак за ударање и није "слаба Тадићева, Јеремићева, Ђиласова Србија".

"Србија данас има своју војску, има углед, што је и важније од војске, више новца, стабилне јавне финансије, бржи раст економије. То не могу да опросте мени, влади, онима који данас воде Србију. Зато је потребна та врста кампање и то људи у Србији све боље разумеју и виде", рекао је Вучић.

Највеће субвенције у две фабрике из времена бивше власти

Вучић је рекао да Србија све више привлачи нову, вишу класу компанија и технолошки захтевнији бизнис.

„На почетку су то биле фабрике текстила и каблова, а данас долазе у Србију најкомпликованије и технолошки најсавршеније компаније“, подвукао је он у емисији Ћирилица на Хепи тв.

Вучић је подсетио да је било потребно времена да се то достигне, и да је било неопходно запослити људе, како би у породици имали по две плате.

На констатацију да грађани нису задовољни платама, рекао је да не може да разуме приче да треба условити страног инвеститора да даје веће плате.

„Зашто би дошао неки инвеститор када би рекли ''дај нам немачке плате''. Будимо поштени. И зар мислите да би неко без подршке државе дошао у Крупањ или Лебане да отвори фабрику?“, казао је он.

Указао је да га нападају за високе субвенције, а испоставило се да су две фабрике из времена ранијих власти добиле највеће субвенције.

„Ко је задовољан икада био? Увек се касније присећамо неког времена и кажемо није било лоше. Најважније је шта ће се писати после 30 или 40 година“, нагласио је он.

У кампањи против мене стекли се многи интереси

Председник Вучић је оценио да су се у кампањи против њега стекли многи интереси, не само његових политичких противника, већ и страних центара којима не одговара Србија која напредује брже од других у региону.

Вучић је о томе говорио непосредно по завршетку прве емисије из серијала Владалац на Н1 телевизији, коју је окарактерисао као "четири сата непатворене мржење".

Рекао је да свакако није безгрешан, нити је свака реч коју је изговорио у прошлости била најмудрија, али, каже, ни у тој, ни у другим емисијама не могу да кажу да је нешто украо или да је покрао свој народ, нити је ишао против интереса свог народа.

На такве емисије, у којој, као у вечерашњој на Н1 кажу да је "радиоактиван, неурачунљив, болестан"... не може , истиче, да одговара сваки дан, имајући у виду његове активности, укључујући спољнополитичке.

Кад је реч о кампањи против њега, у њој, каже, није видео можда чак ни толико мржње, колико "жалопојку за старим временима", у којем су његови политички противници о о свему одлучивали.

Председник је навео да су три разлога тој кампањи, а један је личне природе и тиче се "три најбогатија човека у Србији, Мишковића, Ђиласа и Шолака", који не могу да се помире с тим да више не одлучују о свему.

"Њихова мета сам само ја, неко ми је, погрешно вероватно, израчунао да су истрошили 27 милиона страница у њиховим дневницима и недељницима чисте мржње против мене, највећим делом лажи и полуистина, сасвим свеједно", рекао је председник Србије.

Када је ушао у ту борбу знао је да му гине најпрљавија кампања, јер је знао са каквим људима има посла.

"Тројица вероватно најбогатијих Срба, који су на различити начин стицали иметак, нека народ заључи како", рекао је председник и додао да не може да каже да не могу да се похвале да је то било на частан начин.

Други разлог за кампању против њега је политичке природе, јер другима, како је навео, смета снажна Србија, Србија која је политички независна, војно неутрална, и која подржава Србе у региону.

Пренео је да му је данас после подне министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао у два наврата да се Београд невероватно променио од када је последњи пут био у овом граду и да је Србија једна од ретких слободних и слободарских земаља у свету, те да је то само могао на пут да изведе снажан председник.

Вучић је рекао да је Србија мала земља, али да у њој одлучују грађани Србије.

Каже да се у серијалу Н1 могло видети инсистирање како су странци желели да га доведу.

„Замислите странци сменили Бориста Тадића, који је ишао дотле да је уништавао наше Стреле. Рушили су Тадића у чије време нам је отишла Црна Гора, у чије време смо имали 17.март - погром на КиМ, у чије време је Косово прогласило независност, који им је омогућио да на Јарињу и Брњаку успоставе прелазе", објаснио је он.

Указао је да је и за време Тадића Међународни суд правде донео пресуду да је Косово имало право да донесе одлуку о независности, на чему се захваљивао Хашим Тачи.

„Тако много ''непослушнога'' су рушили да би довели ''послушног'', за чије време ниједан део територије није отишао, није дозвољено да нам уништавају фабрике", казао је он.

Трећи разлог кампање је то што многи споља не желе да Србија иде брже од других у региону, рекао је Вучић, и указао да су зато одобрили Албанцима на КиМ да уведу Србији таксе.

Вучић је подсетио да је Србија имала највећу стопу раста у 2019. и 2018. години и да зато морају да зауздају Србију.

"Њима је добра Србија само она која не иде много напред", приметио је Вучић.

Истиче да су неким људима уста пуна "велике Србије", а нису свесни да онима којима смета напредак Србије не би било довољно ни када би Србију ограничили само на Београд и да им ни тада не би била доволно мала.

Председник је поручио да ће се зато борити да Србија иде још брже напред и да ће управо зато бити смењено у СНС 50 одсто људи на локалу, 50 одсто у парламенту и да ће бити смењено 70 одсто министара.

Желе, каже, без обзира на све ударе, да покаже људима да Србија може да иде још брже напред.

Шта је Шојгу рекао о Вучићу

„Водите рачуна да не останете без Вучића, јер таквог нећете имати", рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу неким саговорницима у Београду, пренео је вечерас Вучић.

Он је рекао да неће у јавност да износи још оно што је Шојгу рекао њему лично, јер би то, каже, звучало "неумесно и нескромно".

Председник се осврнуо на односе и са другим светским званичницима и лидерима.

"Од Путина сам добио орден, и то највиши од Николе Пашића, Орбан је урадио много, много за односе Србије и Мађарске", рекао је Вучић и додао да је Мађарска једина земља која у сваком тренутку и на сваком месту безусловно подржава Србију.

"Са Орбаном имамо искрене и пријатељске односе захваљући управо њему. Мађарска безусловно подржава Србију. Што се Ердогана тиче, увек показује поштовање према нашој земљи. Ни он и Путин не мисле ни приближно исто, али се поштују. О мени има изузетно лепо мишљење и француски председник Макрон. Ко год шта мислио, и канцеларка Меркел има добар однос према нама. Јапански премијер Шинзо Абе такође. Си Ђинпинг ће доћи у Србију ове године, то ми је потврдио кинески министар спољних послова Ванг Ји. Па чиме сам ја то заслужио? Кинески председник ће доћи у нашу земљу...", рекао је Вучић.

То је, истиче, све зато што је Србија јака, што има добар углед у свету.

"То је зато што имамо добре резултате у економији, што делујемо политички самостално, показујемо поштовање према свима другима, отпор према онима који би да сломе Србију и показујем да Србија није шака зоби који могу за ноћ да позобају", рекао је председник.

До краја године очекујем инвестициони рејтинг

„У последњих осам година нисмо имали ниједан рат, ниједан погром или покушај погрома српског становништва, као 2004. године, ништа попут одласка Црне Горе 2006. или самопроглашене независности Косова 2008. године, већ смо имали апсолутни мир и посвећеност економском развоју, каже председник Александар Вучић.

Вучић је истакао да је стабилност најважнија, те да је у том периоду само подизан кредитни рејтинг Србије, додајући да очекује да до краја године Србија добије инвестициони рејтинг.

"Већ осам година слушам о томе како су ме довели на власт да издам Косово, као да има нешто нешто сто они већ нису издали, као постоји нешто што они већ нису одавно дали", приметио је Вучић на ТВ Хепи.

На подсећање да није увео контрамере, након што је Приштина увела таксе на српску робу, Вучић је рекао да се морамо понашати уздржано, што, каже, није увек једноставно.

"Али, ако хоћете да будете одговорни и ако знате који вам је циљ, онда морате да се уздржите. Најлакше је да одговорите и придобијете неки јефтин поен, али морате да се уздржите", рекао је Вучић.

Мењамо 70 одсто министара, до неких ни ја не могу да дођем

Председник Вучић најавио је вечерас да ће бити промењено око 70 одсто министара из СНС како би Србија могла брже и са још већом енергијом да иде напред и додао да неке од министара ни он не може да добије када их зове телефоном.

Вучић је запитао: „Како онда до њих долазе обични грађани, ако ни он не може до њих да дође”.

"Један министар ми је рекао, после 20 дана: 'Е, нисам знао да је то твој број телефона'. Чекај, да ли је могуће? Како се ти онда јављаш грађанима? Притом, ја никад не мењам број телефона. Ја не могу да примим четири милиона људи".

Каже да поједни високи функционери иду на егзотичне дестинације и то на 20 дана, као што су Јамајка и друге и поручио:

"Не можеш ти човече да будеш функционер, а да спајаш све празнике, да идеш по 20 дана на Јамајку, на Сент овај, Сент онај", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је суштина да морамо да се боримо и да пробамо да вратимо наше људе из иностранства.

Каже да се 20 људи вратило из Кембриџа и да је са њим ту вест поделила премијерка Ана Брнабић.

"Желимо да омогућимо тим људима пристојне плате. Можда не плате као што би имали у страним земљама, али да могу пристојно да раде, да пристојно живе у својој земљи и да буду задовољни што доприносе својој земљи. Од кључног значаја за нас је да убедимо људе да овде имају будућност", рекао је председник.

Вучић је уверен да ће бити испуњен циљ из програма "Србија 2025" да просечна плата буде око 900 евра, а просечна пензија да буде око 430 или 440 евра.

Нагласио је да ће о резултатима тог плана моћи да се говори већ 2022/23. године.

Предстојећи избори су од суштинске важности

Председник Вучић рекао је вечерас да само снажан и стабилан СНС, веома јак у скупштини може да обезбеди будућност, а не парламент "поцепан различитим интересима".

Избори ће за његову странку, истиче, бити јако тешки.

"Борићу се не против некога, већ за пристојну Србију, Србију будућности“, најавио је он на Хепи телевизији и нагласио да су предстојећи избори "од судбинског значаја".

Казао је да ће се током предизборне кампање борити снажније, иако неће бити све време присутан, јер ће морати да иде у Кину, Русију, Немачку, и ко зна где, и то десетак дана пред избора.

„Где год будем могао да стигнем увече, на који год скуп, доћи ћу“,рекао је он.

Поновио је да ће на изборним листама СНС бити 50 одсто нових људи, као и 50 одсто нових градоначелника.

Рекао је да нико није заштићен, те да код неких види нове Ђиласе, Мишковиће и Шолаке, што неће дозволити.

„На посланичкој листи видећете много младих људи, али и у влади. Хоћу да видим људе који са новом енергијом, знањем и великом жељом, гурају Србију, као булдожери напред“, нагласио је он.

Делу опозиције, каже, није стало до Косова, већ им је једина идеја како да сруше Вучића.

"Немају решења низашта. Имају много идеја и много милиона евра, али не можете да полазите од улизивања странцима", рекао је вечерас Вучић.

Он је поручио да могу још сто сати филмова против њега да направе, али да не могу да победе вредне марљиве и поштене људе, који су подигли Србију и њен углед у свету.

Расписаћу изборе почетком марта

Председник Вучић је најавио вечерас да ће парламентарне изборе расписати почетком марта.

"Ја ћу почетком марта расписати изборе и биће то најдужа изборна кампања, од готово два месеца", рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Он је додао да ће сви који учествују на изборима имати времена да се представе на свим медијима, на све начине, по свим правилима, да говоре о својим програмима.

"Моје је да апелујем на људе да буду савесни, одговорни и озбиљни и да гледају шта ко може да уради. А, ја мислим да само измењен и подмлађен СНС мозе да гарантује добру будућност за грађане Србије", поручио је Вучић.

Листа "50 највећих лажи"...

Вучић је подсетио на неке од највећих лажи опозиције против њега, "листу 50 највећих лажи", и додао да се за све доказало да нису тачне.

"У лажи су кратке ноге", поручио је Вучић гостујући на Хепију.

Представљајући неке од лажи и афера са листе, председник је навео да су у Новом Саду писали сами графите - смрт Пајтићу и после за то окривили СНС, затим да је Родољуб Шабић био нападнут пошто је политички противник, затим лажи СББ који су тражили од Телекома да не емитује њихове програме претећи пријавама.

Вучић каже да су после рекли да је Телеком укинуо емитовање Н1, али да су затим одбили да Телеком бесплатно до постизања уговора емитује Н1 и то за 600.000 грађана више него пре.

Председник наводи да је на листи највећих лажи и да студент који је био на протесту када је приведен није добијао храну и воду, иако се на снимку видело да је јео сендвич и "пио као смук".

Ту је и лаж да су биле укинуте аутобуске лније у време протеста, да је Вучић убио новинара Стефана Цветковића, па да је власт отворила кафану, а у ствари се ту снимао филм, па како су уништене коцке у Скадарлији...

Вучић, такође, наводи да су на листи највећих лажи да је одсео у најскупљем хотелу у Абу Дабију, иако уопште није одсео у хотелу, затим да је опозиција тврдила да је власт подметнула вешала током протеста, а да су онда када је утврђено да су то они урадили рекли како власт гони децу.

Додаје да је исто велика лаж да је власт говорила генетичар Стојковић није потребан Србији, па да су током поплава стотине лешева пливале по води и да су тела спаљивана у термоелектрани у Обреновцу, да је Хуманитарни центар у Нишу претворен у војну базу, па да је власт организовала отмицу Монике Каримановић, па да није ухваћен прави малчански Берберин.

Вучић подсећа да је Мариника Тепић тврдила да на се на фарми кокошака и пилића узгаја дрога.

Да је власник Јовањице Колувија звао његовог, Вучићевог брата, када је ухапшен, иако је утврђено да од око 8.000 контакта у телефону ниједан није био његов или од Андреја Вучића...

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести