Вучић: Име мандатара после повратка из Брисела

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће име мандатара за састав нове владе бити познато по његовом повратку из Брисела.
d
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Не знам колико ће да траје то у Бриселу, Лајчак верује да ће да траје дуго, па је питање да ли ћемо одмах 18. и да се вратимо. А, можда се вратимо и после пола сата, то никад не знате са Албанцима", рекао је Вучић.

Тако да ће се 19. или 20. или најкасније 21. августа знати све око Косова, и биће познато име мандатара.

"Брзо после тога ћемо у скупштину", рекао је Вучић.

Он је, одговарајући на питања новинара о консултацијама о влади, рекао и да ће данас разговарати са лидером СПС-а Ивицом Дачихем, потенцијалним коалиционим партнером.

„Нећемо се одрећи свог права и споразума“

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 17. и 18. августа боравити у Бриселу, где ће раговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и учетвовати у дијалогу са Приштином, те поручио Квинти и привременим приштинским властима да не треба да сањају нити покушавају да Србију натерају да се одрекнемо својих права, да ради на уништавању споразума који су потписани.

Он је поручио да је скептичан да у Бриселу у дијалогу, може доћи до резултата, да тамо иде у доброј верио и да жели да разговарамо о свему, али да нас, "натерате да се одрекнемо својих права, да радимо на уништавању споразума који смо потписали немојте да покушавате и сањате", апострофирајући да је питање ЗСО већ испреговарано и да га не интересује устав тзв Косова.

Вучић је, у обраћању новинарима, пренео да ће са Столтенбергом разговарати 17. августа због због улоге коју НАТО и КФОР имају на КиМ.

„То ће бити даљи разговори о успостављању добре сарадње, добре комуникације која је веома важна у кризним моментима. Надам се да ћемо имати добар разговор. Имали смо већ телефонски разговор и договорили смо да седнемо и о свим проблемима на КиМ, посебно на северу разговарамо у Бриселу“, рекао је он.

Вучић је указао да би дан касније требало да се одржи дијалог без дневног реда са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

„По том питању сам много скептичан да можемо доћи до резултата. Довољно је када прочитате Куртијеве изјаве и изјаве његових сарадника да видите да не желе компромис. Све што су рекли „ми ћемо да намећемо вољу, важно је само да нас Квинта подржи“, баш их брига шта ће да каже српски народ на КиМ, а још мање шта ће да о томе говори Београд.О чему уопште дијалог?“, констатовао је он.

Вучић је међународним представницима, који су рекли да се треба разговарати о Заједници српских општина, али да он мора да буде у складу са Уставом Косова, поручио „је л се ви то шалите? Је л то неслана шала?“.

„Што смо преговарали, ако нешто мора бити у складу са уставом, што смо разговарали? Да треба да буде тако могло би да се примени већ данас, и ту могућност имају сви. Зашто смо преговарали, правили Бриселски споразум? Шта нас брига шта пише у њиховом некаквом уставу који ми не признајемо? Ми мислимо да мора да буде у складу са нашим Уставом Србије“, истакао је он.

Вучић је казао да не може ЗСО да буде нека невладина организација која би се бавила продајом жвака, скупљањем гумица и лењира, и слично.

„Убили смо се месецима преговарали и потписали, а сада да буде у складу са Уставом Косово. Шта ће нам Бриселски споразум, ништа онда не треба“, нагласио је он.

Вучић је казао да можда мисле свакодневним притиском, када изнесу десетине неистина и нелогичности, да ћемо пет илис сест од њих да прећутимо, не одговоримо нсиста и да оне постану подразумевајуће ствари.

Нико се у Србији и не буни данас, јер су, каже, људи на одморима.

„Моја порука и Квинти пре свега је да ми идемо у доброј вери у Брисел и да желимо да разговарамо о свему. Ви на силу можете све. НАТО ви на силу можете све, не баш свуда у светум али у овом делу сте то већ показали. Да нас натерате да се одрекнемо својих права, да радимо на уништавању споразума који смо потписали немојте да покушавате и сањате“, замолио је он.

Вучић је пренео да је много пута, и без обавештавања јавности, разговарао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, указујући на изјаве којима је припреман терен са циљем да га обавесте да може све противправно... да наметну само зато што су добили одобрење Квинте да је исправно, ма како то било бесмислено.

„Ако је тако кажите нам да влада право јачег, да право не постоји, да их не интересује Резолуција УН 1244, поредак УН, на којем толико жучно инситирате када причате о сукобу у Украјини, али када причамо о овом делу Европе и свету то их не занима“, рекао је Вучић.

Он је поручио да могу да ураде шта хоће против Србије, али да неће добити наш благослов и сагласност за сопствено уништење.

„Верујем да ће у септембру када влада буде већ формирана у скупштину бити анализирана ситуацију на КиМ. То ће бити прилика за параду и шараду разних политичара и полуполитичара, али је наша обавеза да људи чују шта је то што можемо заједнички да урадимо. Даље се надам да ће разум да превлада и молим оне који мисле да када говоре о неутрализацији тобож криминалних структура на северу, јер то мисле на ликвидацију, да тако нешто не покушавају да ураде“, истакао је он.

Рекао је да су му познати планови Приштине и да их моли да то не раде.

„Да не планирају никог да хапсе и убијају, само зато што им смета свако ко је слободоумљив, јер свако чим је Србин он је криминалац. Користиће све политичке патркље у Београду да те људе означе као најгоре не би били припремили терен за њих“, објаснио је он.

Квинти је поручио да не дозволе да их Курти лаже, јер никакве пуцњаве из правца централне Србије није било.

„Али никоме нећемо дозволити да ватру отвара на било кога и било где, а посебно не на наше полицајце и војнике у централној Србији, никоме, па ни НАТО-у“, подвукао је он.

„Не верујем у успех састанка, али надам да ће Приштину натерати њихови илегални родитељи“

Председник Србије Александар Вуцић изјавио је данас да не верује у успех састанка са приштинском делегацијом у Бриселу 18.августа, али да ће се ипак нада да ће на том састанку доћи до помака и да ће их, како је реко "њихови илегални родитељи натерати на то".

"И ја, као и Габријел Ескобар, полажем наде у мирољубиво и рационално решење, али не зато што постоји таква воља у Приштини, већ зато што се надам да ће их њихови илегални родитељи натерати на то", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после пријема за младе спортисте са КиМ, из Републике Српске и дијаспоре у Палати Србија.

Он је додао да се нада и да верује да це неко имати довољно снаге да изврши утицај на Пристину и да зато и иду у Брисел.

"Не идемо да би се такмичили ко ће гласније викнути "он је крив"", поручио је Вучић.

Он је додао да је Габријел Ескобар одличан, али мало потцењен дипломата који добро познаје ситуацију у региону, али, како је рекао, из америчког угла.

Вучић је сигуран да САД не желе било какве сукобе у региону.

"Из разговора са Американцима готово сам сигуран да САД не жели сукобе, али мислим да би некима из Квинте они можда одговарали. Куртију сигурно одговарају јер жели да окрене цео свет против Србије", рекао је Вучић.

Али ако САД мисле да је могуће једнострано наметати решења, додаје Вучић, варају се јер, како је рекао, нису у праву за таблице.

"Они су у праву за део споразума који је потписао Борко Стефановић 2011., али само на део који би се односио на грађане централне Србије, а не и КиМ. А они када им треба, Србе са КиМ доживљавају као грађане Србије, а кад им не треба као грађане Косова и обрнуто. Е, тако не можете да се односите", поручио је председник Србије.

Што се тиче таблица, додаје, ни у чему нису у праву.

"Они су 2020 самоиницијативно укинули КС таблице, и ми смо могли да бирамо између КС и РКС. Ми смо бирали КС таблице које су под УНМИК-ом. И сада су решили да свима ставе РКС таблице. Е, па нећете. И то је то. Тихо малтретирање Срба са КиМ, сваки дан им намећемо нешто ново и једног дана цемо да се пробудимо и више неће бити ни Срба ни С од Србије", ипоручио је Вучић.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести