Вучић: Американци чврсто за укидање такси и то – одмах

МИНХЕН: Американци веома чврсто и тврдо инсистирају на хитном укидању такси, поручио је председник Србије Александар Вучић после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом и истакао да ти разговори никада нису лаки за Србију.
av_odg6
Фото: Танјуг (Видео)

"Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине", рекао је Вучић новинарима у Минхену.

Упитан какве су Гренелове идеје, Вучић је рекао да амерички представник отворено, нескривено и снажно говори о неопходности укидања такси, али је додао да је сигуран ће у будућности и Београд бити изложен таквој врсти порука, по неким другим питањима.

"За данас немам ништа друго да кажем, осим да смо имали отворен и искрен разговор, који за нас није лак, али сам задовољан што је Гренел чврсто приступио укидању такси", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да грађани морају знати да се таксе тичу сваког грађанина Србије.

"Њихово увођење нам је умањило раст за 0,4 одсто. Значајно је смањило моћ даљег увећавања плата и пензија. А што је економија снажнија, што будемо могли да продиремо шире то је снага Србије већа, и тако ће и стандард бити већи", објаснио је Вучић.

Поновио је још једном захвалност Гренелу, али и дрзавном секретару Мајку Помпеу на залагању за укидање такси, додавши да захваљује пре свега Доналду Трампу, јер је то његова политика.

Упитан да ли може да се очекује да представници Београда и Приштине седну за сто, Вучић је рекао да то зависи од укидања такси.


Важно писање Фајненшл тајмса, хоћемо још већи напредак

Александар Вучић рекао је да је за нас страховито вазно то што су сви могли да прочитају у Фајненшл тајмсу о "муњевитом економском расту" Србије.

"То нам поправља прилике овде. Хоћемо да доведемо све у Србију, да даље напредујемо са инвестицијама, да отварамо границе у региону и према Европи", рекао је Вучић.

Он је навео да је његова идеја да за неколико година не буде граница према Европи, да немамо границе из Србије према Мађарској, Хрватској, Северној Македонији, Албанији, БиХ.

"Ако то успемо, бићемо слободни и економски јачи више него икада".

За то су потребни мир и стабилност, поновио је Вучић.


"Оног дана кад се укину таксе ми смо спремни да седнемо за сто, без обзира на изборну кампању", рекао је Вучић.

"Са њима смо седели и у Давосу и на разним другим местима, где нисмо водили формалне преговоре. А формални преговори зависе од укидања такси. Оног дана када се укину таксе, ми смо спремни да седнемо за сто. И невезано за изборне кампање и невезано за све, ми смо на то спремни", навео је Вучић.

Он је навео и да је делегација Србије на састанку са Гренелом инсистирала на четири слободе - протоку људи, роба, услуга и капитала, који су од приоритетног значаја, али ће се, каже тек видети како, на који начин и у колико фаза ће се водити разговори.

Он је рекао да за нас по том питању нема лаких разговора, о било чему да се разговара.

"То људи треба да разумеју а ми морамо да сачувамо и мир и стабилност и обезбедимо економски напредак земље и чувамо интересе", рекао је Вучић.

Је л' сам велеиздајник или преузимам протесте...?

Александар Вучић истакао је да, без обзира на повремене тешке речи и увреде митрополита Амфилохија сматра да митрополит црногорско-приморски данас ради важан посао за Србе у Црној Гори и за то има његову личну подршку.

Вучић је, на питање новинара како коментарише изјаву Вука Јеремића да намерава да преузме протесте у Црној Гори и да је против владике Амфилохија, узвратио питањем:

"Како то ја, као велеиздајник, који је против српског народа у Црној Гори, и који се договарао са Милом Ђукановићем, сада преузимам протесте?“.

Додао је да када неко толико лаже на дневном нивоу, не зна више шта прича, већ само жели да нешто каже против њега.

„Поштујем митрополита, са њим имам врло пристојан однос, и никада нисам, нити ћу одговарати на тешке речи и увреде. Мислим да он данас ради важну ствар за Србе у Црној Гори и за то има моју личну подршку“, рекао је Вучић.

Казао је да, као човек који само неколико пута годишње оде у цркву, није заинтересован за обављање било каквих црквених послова. „Али, веома сам заинтересован да се борим и изборим за свој народ у Црној Гори и за СПЦ“, казао је он.

Забринутост због ситуације у БиХ, али и Црној Гори

Александар Вучић пренео је специјалном изасланику председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу да је забринут због ситуације у Босни и Херцеговини, где је избила криза због одлуке Уставног суда да земљиште у Републици Српској припада БиХ.

Вучић је рекао новинарима да је у разговору са Гренелом изразио и уверење да ћемо сви заједно "имати снаге да се сачувају мир и стабилност".

"Разговарао сам телефоном са Милорадом Додиком, он ми је пренео свој став и видео сам да га је све што се дешава погодило. Договорили смо се да у суботу детаљније разговарамо о томе", изјавио је Вучић у Минхену, где ће сутра учествовати на Безбедносној конференцији.

Председник Србије је поновио да ће у суботу, на Дан државности, разговарати са политичким представницима Срба из Црне Горе и из региона, као и са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председницом РС Жељком Цвијановић.

"Очекујем да тада сви чујемо шта је то што мисли Додик, јер желим све да саслушам, да видим какве ће бити последице, размислим и донесем одлуке", рекао је Вучић и навео да није од оних политичара, који су у стању да чим се нешто догоди "у року од три секунде имају одговор на све".

Он је поручио и да су мир и стабилност приоритетни интереси свих у региону и услов за даљи напредак економије.

На питање да ли би десавања у БиХ и Црној Гори могла да успоре напредак Србије, Вучић је новинарима рекао да чини све што може да се то не догоди, и да је извесно, да не може да утиче кад је реч о Црној Гори.

Указао је да је у разговору са Додиком, поводом ситуације у БиХ, осетио дозу бриге и забринутости, али и да дели ту забринутост са Додиком.

Нада се, каже, да ћемо заједно имати довољно снаге да разумемо, и ми и Бошњаци и сви остали, да је мир приоритетни интерес свих нас.

"Свако ко помисли другачије, броји људе, главе, оружје потенцијално, тај прави страшну грешку. То нам није потребно. Надам се да ћемо све лоше сценарије имати снаге да избегнемо, а да ћемо истовремено економију моћи да гурамо напред", рекао је Вучић.

Курти не зна историју, мини Шенген за снажну економију

Иза идеје о "мини Шенгену" не стоји ништа друго сем жеље за снажном економијом, слободним протоком људи и капитала и бољим животним стандардом за Србе и Албанце, поручио је председник Александар Вучић, коментаришући оцену Албина Куртија да се иза "мини Шенгена" крије намера Србије да ствара "четврту Југославију".

Вучић каже и да се из те Куртијеве оцене види да он не познаје историју свог народа, ни региона, али и да има завереничке теорије и мисли да се "иза свега несто крије".

"Они као да читају Зону сумрака и Треће око, имају завереничке теорије, као и многи политичари из централне Србије, мисле да се нешто иза тога крије. Иза моје идеје се крије снажна економија, слободан проток људи, роба, услуга и капитала и бољи животни стандард за Србе и Албанце. Пре свега бринем за Србе, али немам ништа против да ни Албанци уживају у благодетима тих слобода", рекао је Вучић.

Каже и да су се Југославије које смо стварали углавном обиле о главу српском народу, јер су Срби из њих излазили проказани, некад и понижени, а неретко смо остали и без стотине хиљада наших људи, као током Другог светског рада и стварања НДХ.

Он оцењује и да Курти не разуме ту идеју и да су за њега идеје раног деветнаестог века и даље суштинске.

"То је њихова ствар, у то не могу да се мешам", рекао је Вучић.

Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти изјавио је да је "мини Шенген" српска намера да формира цетврту Југославију и сматра да таква идеја представља опасност.

Сутра један од најнапорнијих дана, пуно разговора о Србији

Александра Вучића сутра у Минхену чека, по сопственом признању, један од најнапорнијих радних дана, пошто ће пуних 16 сати, скоро до поноћи, имати важне састанке у оквиру Безбедносне конференције, али је смисао свих тих састанака, поред осталог, што воде перцепцији Србије као земље повољног пословног амбијента и атрактивне дестинације за инвеститоре.

Вучић је у изјави новинарима најавио, тако, да ће учествовати на панелу на коме ће вероватно бити и албански представници са КиМ, али и да ће покушати да привуче нове немачке инвеститоре у нашу земљу.

Панел са немачким инвеститорима ће, каже, бити од фантастичног значаја за нашу земљу, а организован је уз подршку Вофганга Ишингера.

"Спремам се за то и желим да привучемо још немачких инвеститора. Ишингер, који је политичка легенда Немачке и који има огроман углед у Немачкој, је позвао те инвеститоре да дођу и да Србија представи себе као инвестициону дестинацију. Да то радите на Минхенском безбедносном форуму, то је од огромног значаја".

Председник Србије истиче да је то велика част и прилика.

Имаћемо и панел на који ће доћи велики број међународних представника и политичара.

"Верујем да ће бити и албански представници са КиМ, тако да видећемо како ће ту да теку разговори и какве ће идеје неких других људи да буду".

Вучић каже да ће имати састанак са министром спољних послова Кине, што је невероватна част за Србију, пошто он има велики бројх захтева за билатералу, али Србија ће бити међу земљама која ће имати састанак и захвалио је кинеским пријатељима.

Додао је да ће сутра у 22.15 сати увече имати састанак са америчким сенаторима, али и да ће сутра имати састанке са немачким посланицима ЦДУ.

"Представљамо нашу политику и боримо се за интересе Србије", рекао је Вучић и истакао да се тако ствара и презентује повољан пословни амбијент који препознају стране компаније, попут немачке компаније Бросе.

Најавио је тако да ће за неколико дана бити постављен камен темељац за Бросе у Панчеву, што ће, истиче, бити фабрика са највећим платама у Србији од, у просеку, 1.900 евра.

Фото: Instaagram/budućnstsrbijeav
 Вучић у традиционалном минхенском ресторану

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Минхену поводом Безбедносне конференције, вечерас је посетио традиционалну баварску гостионицу.

"Коленицу у купусу у минхенском Аугустинеру вечерас нам је послужила Вера из Ваљева", написао је председник на Инстаграм профилу "будућнстсрбијеав".

Он је, такође, поставио и фотографију из ресторана Аугустинер на којој наша земљакиња прави селфи са председником.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести