Влада Србије: Јединствени електронски здравствени картон за све грађане

БЕОГРАД: Сви грађани Србије поседоваће јединствени електронски здравствени картон у којем ће се налазити подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима и њиховим лекарима у сваком тренутку.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На тај начин повезани здравствени систем биће транспарентнији, ефикаснији и квалитетнији, а уштеде у буџету које се на овај начин остваре, биће употребљене за здравствену инфраструктуру и плате запослених, а све то биће омогућено након што је Влада Србије одлучила да формира Координационо тело за дигитализацију у здравственом систему.

Дигитализација здравства, наиме, омогућиће да све здравствене установе имају модерне информационе системе повезане у јединствени систем, који ће обезбедити размену свих релевантних података.

Влада је усвојила Уредбу о утврђивању Програма подршке развоју пословне инфраструктуре за 2021. годину, за чију намену су обезбеђена средства у износу од 1.007.940.000 динара.

Циљ програма је унапређење развојног потенцијала јединица локалне самоуправе кроз стварање повољних услова за привлачење инвестиција, унапређење привредног амбијента и отварање нових радних места.

Програм се односи на области саобраћајне, комуналне, електроенергетске и друге инфраструктуре, уређење површина јавних намена, као и на остале пројекате који су у функцији развоја туризма и других привредних делатности.

Усвојена је и Уредба о подстицајима инвеститору да у Србији производи аудиовизуелно дело, како би се ублажиле економске последице по аудиовизуелну производњу услед епидемиолошке ситуације у Србији.

Влада је усвојила и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о сарадњи у области борбе против кријумчарења миграната.

Усвојен је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Краљевине Лесото о сарадњи у области одбране, којим се успоставља правни оквир у области одбрамбене и безбедносне политике, војноекономске и научнотехничке сарадње, војног образовања и обуке, војне медицине и ветерине.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести