У Бриселу још без договора између Београда и Приштине

БРИСЕЛ: У Бриселу је вечерас у делегацији Београда за Тањуг потврђено да никакав договор са приштинском страном још није постигнут.
jarinje blokada, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Како је Танјугу речено, делегација Београда још се налази у згради Европске службе за спољне послове, а преговарач Приштине Бесник Бисљими раније је напустио је зграду.

Портпарол ЕУ Петер Стано на Твитеру је објавио вечерас да састанак главних преговарача Београда и Приштине уз посредовање специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака у Бриселу и даље траје и да се преговори настављају.

Бисљими је новинарима испред зграде ЕЕАС-а рекао да је на састанку у Бриселу постигнут начелни договор о повратку слободе кретања између две стране и да се чека пристанак Београда.

Две делегације су током дана неколико пута одвојено разговарале са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, а трилатералног састанка није било.

Састанак главних преговарача Београда и Приштине уз посредовање специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака у Бриселу и даље траје, а преговори се настављају, објавио је портпарол ЕУ Петер Стано на Твитеру.

"Дијалог: Састанак главних преговарача Косова и Србије у којем посредује специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак у Бриселу није завршен, преговори се настављају како би се нашло решење актуелне кризе на северу Косова", објавио је Стано.

Ову информацију ретвитовао је и Лајчак на свом Твитеру.

Главни преговарач Приштине, Бесник Бисљими рекао је вечерас да је на састанку у Бриселу постигнут начелни договор о повратку слободе кретања између две стране, а да се чека пристанак Београда.

Бисљими је после састанка са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком рекао новинарима да неће бити трилатералног састанка са Београдом, али да је договорен нацрт од три предлога који предвиђају повлачење специјалних јединица, распоредивање јединица КФОР-а и уклањање барикада на административним прелазима.

Он тврди да је постигнут нацрт предлога за "деескалацију ситуације на северу КиМ" и да се чека одобрење Београда.

Према овом споразуму, како је рекао, КФОР ће у суботу бити распоређен на прелазима Јариње и Брњак, а затим би уследило повлачење косовске полиције, као и барикада на прелазима.

Он је навео да споразум предвиђа и да од понедељка Београд и Приштина користе стикере (налепнице) уместо да мењају таблице.

Навео је да је то привремено и да ће се формирати радна група која треба да пронађе трајно решење за слободу кретања возила.

Бисљими је рекао да је током дана било више састанака са Лајчаком који су били билатерални и да је Лајчак затим посредовао између страна.

"Наш циљ је био јасан, да постигнемо деескалацију и одржимо реципроцитет са регистарским таблицама", рекао је Бисљими.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести