Стефановић Боцан-Харченку: Одлуке о будућности само у интересу Србије

БЕОГРАД: Потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић изјавио је да је Скупштина Србије једино место где треба да се доносе одлуке о будућности Србије и да те одлуке морају да се доносе у интересу Србије, а не у интересу било које друге земље, саопштила је ССП.
borko stefanovic
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Реагујући на критику коју му је у петак упутио амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко због предлога Резолуције о усаглашавању спољне политике с ЕУ и увођењу рестриктивних мера према Русији коју је Стефановић поднео Одбору за спољну политику Скупштине Србије у име посланичке групе "Уједињени", потпредседник С СП је истакао да је будућност Србије у ЕУ и да би све друго значило изолацију с катастрофалним последицама.

Што се тиче господина Боцан-Харченка, уколико жели да заиста помогне Србији, уместо коментарисања Резолуције требало би да објасни руководству Русије колико је штетно по интересе Србије када се, да би објаснили покушај отцепљења делова Украјине, позивају на косовски преседан. Србија мора да води самосталну политику, не може да реагује на притиске са Запада и поједине покушаје одузимања дела територије, али и на притиске са Истока да остане изоловано острво на европском континенту, поручио је Стефановић.

Он сматра да актуелна политика Србије, као једине земље кандидата за чланство у ЕУ која није увела било какве рестриктивне мере према Русији, није одржива и да су последице такве политике све веће и веће.

Наставак такве политике би угрозио инвестиције из земаља ЕУ, постојећа радна места, извоз наших предузећа и довео би до обуставе права да користимо средства из фондова Европске уније, навео је Стефановић.

Боцан-Харченко је коментришући Резолуцију коју је поднео потпредседник ССП упитао "да ли Стефановић води рачуна о мишљењу већине држављана Србије", наводећи да се по испитивању јавног мњења "његов предлог не поклапа са ставом више од 80 одсто српске јавности".

Зашто господин Стефановић, говорећи о могућим губицима због неслагања Србије са европским рестрикцијама, лукаво заобилази оне проблеме који ће се сигурно појавити у случају ограничавања сарадње Србије са Русијом у сферама економије које су од виталног значаја?, навео је Боцан-Харченко, а пренето у саопштењу из амбасаде Русије.

Samo pravnik
26.11.2022 • 23:51
Borko branio si kosovo,sada znamo kako si ga branio.vucic ce svoje da dokazuje tek posle izbora.ti di ispusena mustikla,inzeresi srbije nisu tvoji interesi,cak spanija vise brani kosovo od tebe i nas samih.
EUR/RSD 117.3253
Најновије вести