Срби спремни за повратак у Подујево

НИШ: Представници 30 расељених породица из општине Подујево, састали су се данас у Нишу са министром за заједнице и повратак Гораном Ракићем.
kosovo
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Састанак је организован у циљу изналажења начина и пружања подршке породицама да се врате на Косово.

Министар Ракић је на састанку, како је саопштено, рекао да процес повратка не наилази на искрену подршку институција на Косову, да зависи искључиво од Министарства за заједнице и повратак, које улаже велике напоре да врати што више људи у своје домове и на своја имања.

”Искрено верујем да можемо да остваримо напредак када је реч о вашем повратку, због тога сам са вама данас овде. Верујем да заједно можемо да урадимо многе ствари. Имате моју искрену подршку да се вратите на своја имања и ја сматрам да смо данашњим сусретом већ начинили први корак у том правцу. Морате да знате да ћемо на овом путу наићи на многе проблеме, али морамо бити упорни у послу који смо данас започели, како би остварили циљ. Повратак ваших породица ће бити велики успех”, казао је Ракић.

Министар је расељенима пренео да ће о данашњем састанку и свему ономе што је договорено, упознати и представнике међународних организација и разговарати са свима онима који могу да помогну.

”Идеја нам је да вратимо што већи број породица и направимо што већи број кућа које ће имати комплетан садржај, како би повратак био реалан и одржив. За тако нешто ће нам требати подршка међународних организација и свих оних који су спремни да подрже такву идеју. Разговараћу са свима којима буде требало да план реализујемо”, казао је Раскић.

Расељени су истакли да постоји искрена жеља и намера да се врате на своја имања, а као највеће проблеме су изнели проблем са узурпираном имовином и немогућност решавања проблема са личним документима.

”Спремни смо да се вратимо на своја имања и то је наша велика жеља. Неки од нас већ 22 године плаћају кирију за становање. Хвала вам што подржавате наше искрене намере да се после толико година вратимо. У прилог томе говори и чињеница да ми који смо данас овде, нисмо отуђили своја имања”, истакли су расељени из Подујева који су присуствовали данашњем састанку.

У Подујеву је пре конфликта 1999. године било 1.500 Срба, данас готово да их и нема.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести