Селаковић отворио Конзулат Србије у Охриду

ОХРИД: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић отворио је данас у Охриду Конзулат Србије и поручио да институција почасног конзула има дугу и богату традицију и несумњив значај у дипломатско-конзуларним односима.
2
Фото: Tanjug

Шеф српске дипломатије, како је саопштено из Министарства спољних послова, истакао је да је ово 86. почасни конзулат Србије у иностранству и изразио уверење да ће отварање конзулата у Охриду који обухвата територије општина Охрид, Струга, Дебар, Галичица, Дебарца и Центар Жупа, на челу са почасним конзулом Михајлом Филевим, пружити додатни подстрек унапређењу свестране сарадње Србије са Северном Македонијом.

Како је нагласио, "то није само добра билатерална сарадња на политичком нивоу, већ и сарадња у области културе, туризма, али и на пољу јачања наших економских веза и односа".

Селаковић је казао и да је уверен да ће допринос односима две земље дати и почасни конзул Филев, настављајући традицију својих предака и више него успешно обављати ту функцију и својим примером дати додатни импулс односима два народа и две пријатељске државе.

"Оно што данас радимо једног дана ће бити историја, на историју не можемо да утичемо, али на оно што радимо данас утичемо и те како и тако стварамо будућу историју. Трудићемо се да та историја буде прожета и миром и стабилношћу и толеранцијом и пријатељским односима“, рекао је шеф српске дипломатије.

Подсетио је да је Србија имала конзулате у Скопљу и Битољу, а да је ово први конзулат у Охриду.

Министар је констатовао да су билатерални односи две државе традиционално добри у многим сегментима и да нису само притељски, већ и братски, а да су утемељени на заједничкој историји и блиским везама два народа, али и на заједничкој опредељености за будућност.

"Сарадња са суседним земљама, очување мира и стабилност у региону, тежња пуноправном чланству у ЕУ јесу приоритети спољне политике Србије... Заједничка жеља за сарадњом и јачање мостова који нас повезују огледа се и у историјској иницијативи Отворени Блакан, где су три државе учиниле озбиљан и конкретан искорак у правцу интензивирања економске сарадње и побољшања квалитета живота грађана“, рекао је Селаковић.

Подсетио је и да је председник Србије Александар Вучић поручио недавно у Охриду да је највећа снага те иницијативе у чињеници да она потиче од народа западног Балкана, који су препознали неопходност међусобне сарадње и повезивања.

Селаковић се присетио и историјских чињеница које су повезивале Србе и становнике Охрида, као те да су Охриђани помагали српској војсци у Првом светском рату, али и да је научник Михајло Пупин донирао велико звоно једној од цркава у Охриду.

Министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска, која се обратила у име Владе и Министарства иностраних послова Северне Македоније, поздравила је отварање конзулата и истакла да је то још једна потврда унапређења односа две земље.

Истакла је да две земље одлично сарађују на пољу културе и најавила да ће ускоро бити потписан нови споразум о културној сарадњи.

Почасни конзул Михајло Филев рекао је да је отварање конзулата подвиг који ће довести до унапређења односа два братска народа, као и да ће његова највећа одговорност бити рад на томе.

Градоначелник општине Охрид Кирил Пецаков истакао је да је важно што је отворен почасни конзулат једне пријатељске земље и подсетио да та општина већ има успостављене пријатељске односе са Крагујевцом и Инђијом.

Свечаном отварању Конзулата Србије у Охриду присуствовали су представници Владе Северне Македоније, представници Срба у тој земљи, дипломатског кора и угледни представници културне и пословне заједнице.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести