Ракић: Одговор на поступке против Срба - грађанска непослушност

ПРИШТИНА: Председник Српске листе Горан Ракић најавио је тоталну грађанску непослушност након што је примио информацију да се на КиМ води поступак против више од 70 Срба. због, како се тврди, "напада на уставни поредак Косова".
Goran Rakić  Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

Српска листа је, каже Ракић, тим поводом одржала хитне састанке са међународним представницима.

Поступци у Специјалном тужилаштву у Приштини против српских грађана, привредника, градоначелника и посланика покренути су, каже, због, како се тврди, "напада на уставни поредак Косова".

Повод за те поступке, како је објаснио, били су протести против једностраних потеза Приштине у току прошле године.

Ракић је истакао да је то "политички и етнички мотивисан прогон нашег народа, у ком је Приштина унапред осудила оптужене Србе.

Уколико Приштина крене са једностраним потезима, не дај Боже, хапшењима наших грађана, бићемо принуђени да се томе одупремо свим демократским и недемократским средствима што подразумева и тоталну грађанску непослушност како би одбранили људска права наших грађана, упозорио је Ракић.

Он је позвао грађане српске националности, да не приме позив тужилаштва, нити да се на њега одазову.

Колико је перфидна игра Приштине види се кроз намеру да се међу нама унесе раздор. Списак им није коначан па их позивам да на тај списак ставе и мене, Игора, Славка, Миловића, јер смо и ми били на тим протестима са својим народом и увек ћемо бити, поручио је Ракић.

Рекао је да су челници Српске листе данас обавестили амбасадоре Квинте и представнике Европске Уније и од њих затражили да "обуздају Приштину у намери да изазове хаос на северу Косова".

Ми подржавамо владавину права, али ово није владавина права већ институционално насиље којим се врши прогон нашег народа. Позивамо грађане на јединство, ово није политичко питање, већ питање нашег опстанка на овим просторима, казао је Ракоћ.

Нагласио је да Срби на КиМ желе да сачувају мир, али и да толерантни став Срба има границу.

Он је додао да ће Српска листа учинити све што може да заштити народ.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести