Ракић: Напади на Србе порука да нису пожељни

БЕОГРАД: Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је повећан број напада на Србе на КиМ, за које нико није процесуиран, сраман за косовско друштво и представља јасну поруку Србима да нису пожељни на тим просторима.
Goran Rakić  Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

У интервјуу за данашње "Новости" Ракић је истакао да на свим састанцима са релевантним медународним представницима указује на потребу да се појаца безбедност нашег народа, али од њих тражи и да се јасно поставе против оваквог односа према Србима.

"Искрено верујем да су напади последица недостатка дијалога, запаљиве реторике Приштине и некажњавања одговорних. Најефикасније решење је веће присуство међународних снага Кфора и Еулекса у мешовитим срединама", поручио је Ракић.

Он је потврдио да постоји страх код Срба од нових упада специјалаца РОСУ на Север и истиче да сваки упад до зуба наоружаних специјалаца у чисто српске средине доводи до нестабилности и тензија које подривају крхки мир на тим просторима.

Стога, тражи да се са таквим упадима престане и да се проблеми решавају преговорима, а не насиљем.

Као кривца за такву ситуацију, Ракић види међународну заједницу која, како каже, не налази начин да убеди Приштину да испоштује обавезе и примени договорено на терену, пре свега Заједницу српских општина(ЗСО).

На питање да ли би ЗСО могла да изгледа другачије од онога што је договорено у Бриселу, Ракић иситче да такве предлоге није чуо али да српски народ неће пристати на мање од оног што је договорено, и да то добро знају и у Приштини, и у Бриселу.

Поводом порука које стижу из Приштине да на КиМ неће дозволити одржавање избора које расписује Београд, Ракић је нагласио да још има довољно времена и да је потребно да међународни представници пошаљу Приштини јасну поруку да дозволи ОЕБС-у организацију избора, као и до сада.

"Све друго нас води у неизвесност, нестабилност и продубљивање јаза измеду Срба и Албанаца, а пре свега измеду Приштине и Севера. То смо јасно пренели свима и надам се да нас неце натерати на реакцију", поручио је предсеник Српске листе.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести