Петковић: Упад тзв. КБС у Зубин Поток директна претња српском народу

БЕОГРАД: Упад припадника такозваних Косовских безбедносних снага на север Косова и Метохије под пуним наоружањем, до ког је дошло у суботу у општини Зубин Поток, противно је свим потписаним споразумима и договорима и директна претња српском народу на северу покрајине, саопштио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
p
Фото: Tanjug/ T. Radovanović, arhiva

Реч је о директном кршењу договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО, према којем припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу КиМ без дуплог одобрења - команданта КФОР-а и четири српска градиначелника са севера, који такво одобрење нису дали, поручио је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Због тога за јучерашњи упад тзв. КБС не постоји ниједан једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који Аљбин Курти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену, додао је Петковић.

Додао је да је питање да ли је неко и ко прећутно дозволио премијеру привремених приштинских институција Аљбуну Куртију да у дело спроводи своје опасне намере и да је због тога неопходно да се КФОР и међународне мисије које делују на КиМ јасно и недвосмислено определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима.

Нема сумње да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Курти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера КиМ, јер је Курти свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате, каже Петковић.

Томе, како је навео, служи и градња илегалних база специјалних јединица на северу КиМ, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића.

Срби с Косова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружњем, али и одлучни да не наседају на провокације, јер знају да су уз њих држава Србија и председник Александар Вучић, каже Петковић.

СЛ: Грубо кршење споразума из 2013.

Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума из 2013. године, чији је гарант НАТО, а којим се гарантује да никакве наоружане формације Приштине не могу упадати у српске општине на северу без одобрења градоначелника ових општина и команданта КФОР, саопштила је Српска листа.

Српска листа одговорно тврди да наши градоначелници нису одобрили ово брутално кршење споразума и угрожавање мира на овим просторима, те захтевамо хитну и одлучну реакцију команде КФОР на ову провокацију, наводи се у саопштењу.

Из Српске листе додају да су, у тренутку када Приштина настоји да милитаризацијом севера и звецкањем оружјем окупира општине на северу, овакви инциденти недопустиви и захтевају реакцију свих који су одговорни за сигурно и безбедно окружење свих грађана, а пре свега КФОР, ЕУЛЕКС и УНМИК.

Очигледно да Аљбин Курти у тренутку када његов план о регистрацији не пролази међу Србима, покушава да застраши мирне и честите српске грађане у општинама на северу и подизањем тензија скрене пажњу јавности са горућих проблема који се гомилају у Приштини, наводи се у саопштењу.

Српска листа, како се додаје, још једном позива надлежне да превентивмо делују, а Куртија упозоре да се овакво понашање неће толерисати.

Неодговорно понашање у овим тренуцима зарад стицања јефтиних политичких поена је одлика неспособних политичара и манипулатора какви се тренутно налазе на челу институција у Приштини, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести