Петковић Куртију: ЗСО сада и одмах, онако како је дефинисана у дијалогу

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти може да "врда и измишља" како би спречио димне бомбе по Приштини, али је нагласио да га то не ослобађа обавезе да формира Заједницу српских општина према четири споразума потписана у Бриселу.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

 Петковић је, реагујући на изјаву Куртија да споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, који је прво договорен у Бриселу, а потом у Охриду, не садржи аутономију за Србе на КиМ, затражио да Приштина "сад и одмах" формира Заједницу српских општина "онако како је дефинисана у бриселском дијалогу".

Петковић је на Твитеру подвукао да договор из Охрида предвиђа обавезу Приштине да формира ЗСО у складу с "релевантним претходним споразумима из дијалога", како стоји у Анексу имплементације споразума.

"Време када је Курти могао да се прави невешт и да производи кризе без икаквих последица је прошло и од њега се очекује да испоручи резултате.  Дакле – ЗСО онако како је дефинисана у бриселском дијалогу! Сад и одмах!", поручио је Петковић.

Курти је раније данас у интервјуу за албански Топ ченел рекао да гарантује да споразум о нормализацији односа Беогарда и Приштине, који је прво договорен у Бриселу, а потом у Охриду, не садржи аутономију за Србе на Косову и Метохији.

Он је изнео тврдњу да се у споразуму позива само на оквирни споразум Савета Европе за заштиту националних мањина, али није предвиђена аутономија за косметске Србе, пренео је Албанијан пост.   

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести