Патријарх Иринеј и Додик: Срби са обе стране Дрине су исти народ

БЕОГРАД: Српски патријарх Иринеј изјавио је данас, на састанку у Београду с делегацијом Републике Српске, да Срби у Републици Српској и Србији нису суседи, већ један народ.
patrijarh irinej, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Патријарх је у разговору са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, председницом РС Жељком Цвијановић и премијером РС Радованом Вишковићем, рекао да је сваки сусрет с Додиком за њега празнк, као и сваки његов одлазак у Бањалуку, односно Републику Српску, где, како је казао, одлази са радошћу и са радошћу се враћа.

Истакао да грађани РС нису суседи, већ народ исте нације, исте вере, културе И истог језика.

“Ми смо један народ који је силом прилика подељен у пределе и државе, али то је споредно. Битно је како се ми као народ односимо једни према другима”, поручио је патријарх.

Он је рекао да је тако било у прошлости да тако мора бити И у будућности.

Додик је рекао да је патријарха информисао у име руководства Републике Српске на који начин напредује изградња руско-српског православног центра у Бањалуци и других објеката који су планирани на простору Републике Српспке.

"Веома сам поносан на чињеницу да на овај начин Његова светост опажа и говори о Републици Српској”, рекао је Додик новинарима.

Ilija ikić
18.06.2020 • 17:32
Nisam znao.
EUR/RSD 117.2771
Најновије вести