Пастор и амбасадорка Румуније о поспешивању сарадње

НОВИ САД: Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоију разговарали су данас о могућностима за поспешивање пројектне сарадње и стимулисање партнерских односа између АП Војводине и румунских жупанија.
pastor
Фото: Скупштина АП Војводине

Оценили су да су да су односи две земље традиционално добри и пријатељски и изразили спремност за улагање додатне енергије у креирање и реализацију заједничких пројеката прекограничне сарадње, како би се масивније искористиле могућности европских фондова који подупиру таква партнерства.

Разговарали су о могућности да се, уколико епидемиолошка ситуација то дозволи, на јесен у Скупштини Војводине организује конференција посвећена процени стања, размени идеја и иницијатива, као и креирању заједничких пројеката између АП Војводине и румунских пограничних жупанија, наводи се у саопштењу Скупштине АП Војводине.

Како се додаје, на тој конференцији учествовали би сви заинтересовани представници институција, локалних самоуправа, привредни субјекти.

На састанку је разговарано и о оживљавању сарадње у оквиру еврорегиона ДКМТ (Дунав-Криш-Мориш-Тиса), као и о значају реализације заједничких инфраструктурних пројеката који би боље повезали градове и општине са обе стране границе.

Било је речи и о могућностима за поспешивање сарадње у троуглу "Нови Сад - Темишвар - Сегедин" јер би тај простор, како је оцењено, могао много тога заједнички да понуди у културном, туристичком и привредном смислу.

Пастор и Давидоију разговарали су и о механизмима за додатно унапређење положаја румунске националне заједнице у Војводини и српске националне заједнице у Румунији, нагласивши значај очувања њиховог идентитета и културе.

Оцењено је да досадашњи потписани споразуми о регионалној сарадњи представљају одличан институционални оквир који је неопходно попунити додатним конкретним садржајима, за шта постоји изразити заједнички инетерес, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести