Опозиција није слушала Пахора у Скупштини Србије

БЕОГРАД: Део опозиционих парламентарних странака није данас присуствовао обраћању председника Словеније Борута Пахора на посебној седници Народне скупштине Србије. 
pahor
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIĆ

Тако Пахора нису слушали посланици Двери, ДСС, Покрет центра, Народна странка, ДЈБ, ДС, СДС и самостални посланик Зоран Живковић из Нове странке, који је новинарима у Скупштини казао да је мање зло остати изван скупштинске сале данас, него бити унутра. 

Живковић је навео да та одлука није донета под притиском некога ко је председник неког савеза, мислећи на ранији позив Драгана Ђиласа, или притиска са Твитера, већ јер је то одлука посланика који не прихватају “овакав начин сазивања седнице, као и поруке које је и данас Вучић рекао током састанка са Пахором”. 

Нагласио је да против Пахора немају ништа.

Истакао је, међутим, да опозиција мора да обједини све снаге тако да се протести не претворе у борбу за шефа опозиције, већ за победу над влашћу. 

Соња Павловић члан клуба самосталних посланика казала је да иако данас нису присуствовали седници опозиција у Србији није јединствена. 

Посланици Демократске странке Тања Виденовић и Балша Божовић предали су председнику Словеније приликом његовог доласка у Скупштину брошуру на којој су приказане слике са грађанских протеста у Србији. 

Како су навели из ДС-а, нису имали ништа против Борута Пахора и извинили су му се што су данас бојкотовали седницу на којој се обратио. 

Пахор: Морамо сами све да урадимо за мир у региону

Ако се поново овај део Европе уплете у неки конфликт, морамо сви знати да би то била потпуна олуја, поручио је данас председник Словеније Борут Пахор у обраћању у српском парламенту и додао да то не могу да реше други уместо нас.

"Морамо сами све да урадимо за мирно решавање конфликата у региону, јер конфликти нису историјска нужност на Балкану", нагласио је Пахор током обраћања посланицима Скупштине Србије на посебној седници.

Зато је важно да сви народи и све државе у региону сарађују безусловно и да решавамо сва отворена питања, поручио је он и додао се зато мора јачати међусобно поверење и поштовање.

Он је нагласио да уместо нас то не може нико други да уради, па чак и ако је светска велесила.

"А, ми са својим знањем и горким искуствима, али и са одговорношћу према свој нашој деци и грађанима можемо да урадимо одлучујуће кораке и тражимо корисна и одржива решења да се сачува мир у реигону. И Западни Балкан као и међународна заједница се налази на раскршћу".

Пахор додаје да су отежавајући фактори мања предвидивост и безбедносни ризици у међународној заједници.

Он је поновио да Словенија од почетка подржава Србију да постане чланица ЕУ и истакао да је то свима у интересу.

"Све то време и тада и данас оцењујемо да би улазак Србије у ЕУ био у обостралном интресу и Србије и ЕУ и да би то много допринело политичкој и привредној стабилности овог дела Европе", нагласио је Пахор.

Подсетио је да је још 2016. године оценио да може да се деси да ће се ЕУ у наредном периоду више бавити собом него ширењем и да нећемо моћи да очекујемо неку велику политичку вољу за проширење ЕУ, због чега би могло доћи до успоравња динамике преговора о чланству земаља Западног Балкана са Европском комисијом.

"Словенија подржава Србију на путу ЕУ без обзира на могуће успоравање динамике проширења Уније. Србија може да рачуна да у Словенији увек може да има пријатеља и савезника", поручио је Пахор.

Додао је да Словенија разуме право Србије да суверено изабере своју безбедносну политику и поштујемо то да је приоритет Србије сарадња са Русијом.

Напоменуо је да је јасно да ће брже доћи до завршетка преговора са ЕУ, ако буду добро уређени односи између ЕУ и Русије.

Он је рекао да је пре десет година, након дуго времена погоршаних односа између Словеније и Србије, посетио Београд као председник владе, када су га дочекали тадашњи председник Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић и тада је, каже, отворено ново поглавље у односима две државе.

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести