Момировић: Кључеве Јасеновца не сме да држи Загреб

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је поводом одлуке хрватских власти да забране председнику Александру Вучићу да посети Јасеновац да данас цео свет мора да зна да се у Европи, колевци модерне цивилизације, грађеној на помирењу и победи над нацизмом, догодио злокобни преседан који одише духом злих времена.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

Момировић је оценио да је забрана посете Јасеновцу председнику Србије, чији су преци међу стотинама хиљада Срба, Јевреја и Рома страдалих у језивом злочину геноцида за који је одговоран усташки режим, само доказ да се неке ствари нису много промениле од 1941. године, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Да ли су то европске вредности за које се сви ми залажемо? Да ли ми то данас живимо у Европи у којој су Срби, Јевреји и Роми на Балкану грађани другог реда који морају да ћуте о својим страдањима и жртвама?" поставио је питање Момировић.

Истакао је да је цела Србија уз председника Александра Вучића, јер никада нећемо заборавити Јасеновац.

"Немамо на то право како због жртава, тако и због наше деце и њихове деце. Добро је познато да за председника Вучића Јасеновац није само меморијални комплекс, већ и гробно место његовог деде Анђелка који је страдао негде на путу између Јадовна и Јасеновца. Упркос томе, никада од њега нисмо чули речи мржње, већ само речи помирења међу народима у региону", навео је Момировић.

Истакао је да потез хрватских власти јасно показује да они желе да заборав прекрије јасеновачки злочин и квислиншку НДХ.

Момировић је такође нагласио да, како је навео, у пола дана, у пола ноћи капије Јасеновца морају да буду отворене за сваког припадника српског народа, био он председник Србије или ђак, те да кључ од те капије не сме бити у Загребу, већ он мора бити код свих људи који гаје поштовање према невиним жртвама и дубоки отклон од нацизма и усташтва.

Момировић је додао да је данас Србија земља европских вредности која верује у помирење и добре комшијске односе, која цени и поштује, која опрашта, али не заборавља.

"Сваки Србин има право да посети гробове јасеновачких мученика и поклони им се. Без узајамног поштовања и мира у души, нема ни будућности за наш регион", указао је Момировић.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести