Михајловић: Ако може „спремачица“, зашто не би могло инжењерка

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић упитала је зашто појединцима речи директорка, председница, суткиња, инжењерка парају уши и да ли је то заиста до природе језика или до патријархалних образаца који не дозвољавају женама да буду препознате и присутне на позицијама моћи и утицаја.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

Она је у ауторском тексту за лист „Политика" указала да постоје речи, нарочито називи занимања које се традиционално исказују у женском роду као што су чистачица, куварица, васпитачица, наводећи да се углавном ради о занимањима која су слабије плаћена и мање цењена.

Михајловићева је рекла и да употреба родно осетљивог језика подиже свест о значају једнакости жена и мушкараца тиме што женама даје већу видљивост и препознаје њихове улоге и рад у свим сферама друштва.

"Језичка дискриминација се у нашем друштву највише види у пословном окружењу, где је и даље стандард да се у мушком роду исказују занимања која се односе на руководеће позиције, као што су директор, шеф, председник, управник, што указује на неравноправан положај мушкараца и жена и то је потребно променити како бисмо се развијали ка друштву једнаких могућности за све", рекла је Михајловићева.

Како је додала, језик је промењив и еволуира с друштвеним развојем, те је као такав показатељ стања друштва у коме живимо и управо зато треба да тежимо томе да мењамо норме језика које су штетне, а на које смо навикли.

Михајловић је изразила уверење да је свакодневна употреба родно осетљивог језика користан "алат“ за смањење јаза између мушкараца и жена, посебно у професионалном окружењу.

pitam se
09.04.2021 • 10:43
Može al kad bude postojala i rudarka, djubretarka, gradjevinarka ... do tad ne svirajte o ravnopravnosti.
Zeljko
09.04.2021 • 15:53
Baš zato što " para uši ".Mene je prof. učio da sve što zvuči u jeziku rogobatno uglavnom je i pogrešno.Ovo ne samo da je rogobatno već je " silovanje " jezika.Kako mislite da se zove muškarac koji je po zanimanju dadilja,ženu koja je vodnik ( vojska,policija...),žena kamiondžija itd.Daj više manite se zapadnih " vrednosti ".Ako Vam smeta što ste ministar dajte ostavku i budite kuvarica,spremačica itd.
EUR/RSD 117.5804
Најновије вести