Матић: Грађани да буду упознати с детаљима преговора с Приштином

БЕОГРАД: Члан Сталне радне групе за безбедност новинара и председник Управног одбора АНЕМ-а Веран Матић изјавио је да би било јако важно да грађани Србије и посланици буду упознати са што је могуће више детаља везаних за преговоре са Приштином и да је јако важно да грађани Србије добију праве информације о ономе шта је будућност и на који начин ће се кроз потписивање споразума решити питање Срба на Косову. 
Veran Matić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Он је, коментаришући предстојећу седницу републичког парламента о ситуацији на КиМ, рекао да је сада дефинитивно јасно да је свет јединствен око тога да се мора формирати Заједница српских општина и да је то нешто на чему инсистира и српска страна у преговорима.

Навео је да је од самог почетка Хашим Тачи потписао бриселски споразум са предвиђеном Заједницом српских општина, али да су све процене биле да је он то потписао без намере да то и реализује.

Зато је јако важно да САД које имају велики утицај на Албанце на Косову, буду ангажоване, додао је Матић.

Истакао је да је Аљбин Курти велики противник Заједнице српских општина и додао да сам Курти није само политичар у класичном смислу већ је и идеолог, неко ко води рачуна о сопственим принципима и идеологији и често је у политичким комуникацијама нерационалан.

Могуће је да ће то створити неку врсту дестабилизације на Косову која се обично решава, како је рекао, изборима.

Матић је подсетио да је Курти већ једном на тај начин био смењен.

Према његовим речима, оно што је доста важно јесте да међународна заједница неће предуго чекати да се формира Заједница српских општина на Косову као предуслов за потписивање овог споразума јер, како каже, сви желе споразум.

Говорећи о посети одлазећег чешког председника Милоша Земана Србији, Матић је рекао да су односи Ческе и Србије веома добри и да не верује да ће ту бити било каквих негативних или позитивних амплитуда.

Додао је да је будући председник Петр Павел био и у команди НАТО-а и да је то добро, јер је у великом делу НАТО присутан и на Косову.

Матић је рекао да су избори у Чешкој  показали колико је сада свет подељен управо према рату у Украјини и односу према Русији.

Све више ће се радикализовати прозападна и НАТО политика у свим овим земљама управо због једног озбиљног страха од Русије који данас влада. Тако видимо и резултате ових избора и мислим да то треба да буде добра порука и нашим политичарима да се што пре одреде јасније према агресији Русије према Украјини, рекао је Матић.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести