Линта: Нови напад на цркву у Вргинмосту

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштеио је вечерас да се у Хрватској десио још један вандалски напад на цркву Сабора српских Светитеља у месту Вргинмост на Кордуну.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)
У ноћи између 13. и 14. јуна непознати починиоци су ушли у порту цркве и полупали гранитне плоче за облагање зидова, мозаик и газишта за степениште који су допремљени два дана раније и били су спремни за уградњу.
У претходном периоду црква је, како подсећа Линта, више пута била мета вандала, пљачкања и скрнављења (проваљена врата и украден алат за изградњу цркве, пронађен људски измет испред цркве...), саопштено је из Савеза Срба из региона.
Овај случај најбоље говори о угрожености православне баштине и вјерских објеката у Хрватској и њим се шаље злокобна порука преосталим Србима у Вргинмосту и шире да се не могу осећати безбедно на својим огњиштима, упозорио је Линта.
Линта позива хрватску полицију да хитно спроведе истрагу, пронађе и казни одговорне за безумни напад на православну цркву у Вргинмосту.
Скандалозно је да након 26 година од завршетка рата у Хрватској и даље доминира мржња и нетрпељивост према Србима и свему српском.
Хрватска власт својим ћутањем и нечињењем подстиче екстремисте да наставе са скоро свакодневним физичким и вербалним насиљем према Србима.
Јасно је да за Србе у Хрватској не важе Устав, закони и међународне конвенције и да се они грађани трећег реда.
Наведени вандалски напад је срамота међународне заједнице, пре свега Европске уније, која још увек ћути и толерише физичке нападе на Србе, српску имовину, као и на Српску православну цркву, додаје Линта.
EUR/RSD 117.1996
Најновије вести