Курти: Веома сам оптимистичан да ће споразум са Београдом бити постигнут ове године

ПАРИЗ: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је "веома оптимистичан да ће коначни споразум са Србијом бити постигнут ове године''. 
albin kurti YT
Фото: Youtube/ Aljazeera

''Мислим да ће следећи састанак у Бриселу показати чему можемо да се надамо ове године. Оптимиста сам, веома сам оптимиста да ће се ове године постићи договор'', рекао је Курти за француску телевизију Франс 24 током Минхенске безбедносне конференције.

Додао је да је за такав исход потребно значајно учешће међународне заједнице, али и да се, како је поновио, Београд ''дистанцира од прошлости, односно од Милошевића, и од садашњости, односно деспотског председника Путина“.

Курти је још оценио да односи Београда и Приштине “нису нормални”, иако је, како тврди, тзв. Косово “нормална земља”, а Србија, како даље тврди позивајући се на извештај Фридом хауса, није демократска држава, већ има хибридни режим.

“Желимо пуну нормализацију односа, што подразумева међусобно признање. Уверен сам да ће шатл дипломатија и састанци на високом нивоу који ће се догодити ове године допринети да будемо ближи договору у складу са европским предлогом, који су иницирале Француска и Немачка”, рекао је он.

На питање да ли се договор може постићи већ на састанку 27. фебруара са председником Србије Александром Вучићем, рекао је да за сада не може да каже када ће уследити договор.

На питање у вези са Заједницом српских општина (ЗСО), Курти каже да је то само један део споразума из Брисела од пре 10 година, а било их је укупно 33.

„Сви ти споразуми биће тема састанака. Један од њих је свакако споразум који садржи ЗСО, која није прошла тест нашег уставног суда. Француско-немачка иницијатива не може бити претворена у шведски сто, са којег се може бирати шта ко жели. Имамо и друге споразуме који су од великог значаја...Има много тога око чега треба а разговарамо, а доћиће време и за ЗСО”, каже Курти. 

Он је изнео и тврдњу да Русија има велики утицај у Србији, као и да када председник Србије Вучић тврди да није сагласан у потпуности са руским председником Владимиром Путином, ''to чини само због европских фондова и толеранције САД''.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести