Курти: Нема дијалога без коначног споразума о међусобном признању

ПРИШТИНА: Премијер пивремених институција у Приштини Аљбин Курти тврди да је јасн о рекао српском председнику Александру Вучићу и шефу европске дипломатије Жозепу Борељу да нема наставка дијалога који за коначни договор нема међусобно признање.
albin kurti YT
Фото: Youtube/ Aljazeera

Курти је то изјавио пред посланицима на седници Скупштине на којој се расправља о дијалогу између Београда и Приштине. 

„То сам рекао на састанку 18. августа и нагласио да нема дијалога због дијалога и дијалога који ће решавати тренутне кризе“, казао је Курти.

Он је казао и да да је прихватио француско-немачки предлог, али само као основу за разговоре.

„Разлози који су нас навели да закључимо на тај начин били су да се предлог фокусирао на спољне међународне односе Косова и Србије, предлог је заснован на принципу реципроцитета у обавезама страна, а предлог се у свакој од својих норми бави реципроцитетом, обавезама и правима. Предлог је по први пут укључио и де факто признање између две државе“, рекао је приштински премијер, закључивш и да се Заједница српских општина може формирати уз прихватање шест услова које је раније предочио Миртославу Лајчаку. 

На седници скупштине Косова нема превода на српски језик, а РТК 2, програм на српском језику, преноси скупштинско заседање, такође без превода.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести