Курти: Надам се да ћемо у Охриду потписати план имплементације

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изразио је наду да ће Београд и Приштина 18. марта у Охриду потписати план имплементације европског предлога за нормализацију односа.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Основни уговор који је предложила ЕУ солидно је полазиште да се крене напред и надамо се да жемо то коначно урадити 18. марта, навео је Курти у интервјуу за Јуроњуз.

Он је саопштио  да 18. марта на разговоре у Северној Македонији иде у доброј намери, са добром вољом, да нормализује односе између Приштине и Београда.

У вези са испуњењем раније обавезе формирања Заједнице српских општина на КиМ, он се позвао на приштински устав, који, како каже, не може да подржи моноетнички ентитет као што је асоцијација општина са српском веćином.

Дакле, ово не би прошло на нашем уставном суду, као што није прошло ни на суду за људска права у Стразбуру, навео је пример тзв. Косова.

Он је додао да као премијер свих грађана жели да задовољи све њих према њиховим правима, потребама и захтевима, па је нагласио да се зато говори о самоуправљању српске заједнице.

Курти је рекао да би требало ићи напред ка интеграцији у ЕУ уз поштовање сваког појединца, без обзира на порекло, узимајуćи у обзир посебности етничке припадности и културе.

Он је додао да самоуправљање види у смислу "пуне функционалности, а не у смислу територијалног положаја".     

Приштина стратегијом против тероризма означава наводне сепаратисте на северу КиМ

Влада привремених приштинских институција идентификовала је, у нацрту нове стратегије за спречавање и борбу против тероризма у наредних пет година, групе, организације и покрете који наводно промовишу сепаратизам, а који су углавном усмерени, како се наводи, на север Космета са српском већином.

Према том документу, те организације повремено, како се наводи, користе насиље за постизање политичких циљева и изазивање  међунационалних инцидената, објавила је данас Коха.

У документу, који је сачинило министарство унутрашњих послова привремених приштинских институција, истиче се да наведене групе, покрети и организације имају за циљ дестабилизацију безбедносне ситуације и демократског поретка.

У документу се истиче да, упркос напретку који је постигнут у међуетничким односима Срба и Албанаца на тзв. Косову, и даље постоје тензије и да су групе, организације и покрети који наводно промовишу сепаратизам углавном усмерени на север, али са, како се наводи, тенденцијом ширења и на друге регионе.

Представници цивилног друштва, који су учествовали у расправама о овој стратегији, оценили су да је у порасту десничарски екстремизам.

Иако се у стратегији не помињу имена, представници привремених приштинских институција су у неким случајевима идентификовали организације за које се сумња, како је пренела Коха, да су се инфилтрирале на север са већинским српским становништвом током периода када су биле постављене барикаде.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је да плаћеници руске паравојне организације "Вагнер" сарађују са, како је навела,  "српским паравојним формацијама" у шверцу оружја и војних униформи.

Још једна претња која се помиње у стратегији су исламистичке идеологије које се шире на тзв. Косову са Блиског истока.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести