Кинески портал о потезима српског председника: Тријумф Вучићеве мултивекторске дипломатије

Портал „China Observers in Central and Eastern Europe„ указао је на, како су навели у тексту, изненађујући тријумфу српске „мулти-векторске” спољне политике, која се показала изузетно успешном током борбе са пандемијом, али и привлачења нових инвеститора и реализовања великих инфраструктурних пројеката.
vucic
Фото: China Observers in Central and Eastern Europe

Аутор текста наглашава да су, након што је председник Александар Вучић дочекао медицинску помоћ из Кине у марту 2020. године, многи мислили да ће пружена рука Пекинга брзо „избледети”. Ипак, пише овај портал, испоставило се да је у питању велика победа и за Кину и за Србију, која предњачи по броју вакцинисаних у Европи.

- ЕУ је укинула подршку за вакцинацију западног Балкана, отварајући тиме пут за још један круг здравствене дипломатије, па су Кина и Русија почеле да испоручују своје вакцине у Србију. На запрепашћење многих, ово је омогућило земљи да напредује у свом програму вакцинације, пружајући додатне доказе о користи „мулти-векторске” дипломатије - пише кинески портал. Подсећају да је „дипломатија вакцина” напредовала и не своди се само на продају и дистрибуцију, већ да тренутно улази у нову фазу - производње. И „Синофарм” и „Спутњик” ће се, како предочавају, производити у Србији, након чега ће вероватно доћи и до извоза вакцина у европске земље.

- Из ове перспективе, сарадња ће довести до стварања опипљивог јавног добра које превазилази пуку симболику и ад хок пошиљке помоћи. „Мулти-векторска” дипломатија није само спољнополитички приступ, већ сазрева у развојни модел. До сада, 2021. Година пружа додатне доказе о таквом помаку, јер инвеститори из свих делова света настављају да планирају и спроводе пројекте у земљи - истиче се у ауторском тексту. Набројане су највеће стране инвестиције у нашој земљи, почевши од кинеског „Зиђина” и путне и железничке инфраструктуре, преко француског „Алстрома” и „Елгиса” који ће градити београдски метро, затим јапанских „Нидека” и „Тојо тајерса”, као и руских инвестиција у „Турски ток” и енергетску инфраструктуру Србије.

Фото: China Observers in Central and Eastern Europe

Присуство Запада иКонтинентал

- Ни западни актери не седе скрштених руку. Пре само неколико недеља немачка фирма за ауто-делове „Континентал” отворила је своју фабрику у Новом Саду, инвестиција вредна око 140 милиона евра. Њихово присуство темељи се на истраживачко-развојној јединици основаној 2018. године, која запошљава око 600 људи. Компанија је такође изјавила да намерава да изгради још једну фабрику у Каћу на северу Србије – констатује кинески портал.


Аутор потом истиче значај литијумских налазишта у Србији, што може претворити нашу земљу у главног произвођача батерија за електричне аутомобиле, и подсећа на долазак Америчке развојне финансијске корпорације, која се обавезала да ће помагати у развоју наше земље.

Портал подсећа да је дуже време „српски мулти-векторски” приступ дипломатији био одбациван као реликт југословенске спољне политике, и да је неодржив и неизводљив”. Ипак, сада се чини да је Србија у стању да трансформише спољнополитички концепт у шири развојни модел, у време бројних глобалних проблема.

- Најмање три динамике су приметне у овој транзицији. Прво, Србија је све више способна да привуче економске инвестиције од ширег круга актера, користећи свој пријатељски политички приступ и регионалну снагу. Друго, напредак у производњи вакцина и гринфилд инвестиције означавају прелазак на опипљива јавна добра и користе широј јавности, превазилазећи договоре између влада које се често сматрају небитним за грађане земље. Треће, ова инструментализација мултиполарности омогућава земљи да појача своју регионалну улогу док се бави сопственом „дипломатијом вакцина” и економском експанзијом – процењује у својој анализи кинески портал.

На крају се истиче да растућа поларизација света може отежати овакву политику наше земље, али да „мулти-векторска” дипломатија вероватно неће скоро пасти у заборав, већ може постати још привлачнија за друге државе у региону.

С. Станковић

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести