Кфор: Не обучавамо КБС за полицијску или војну активност

ПРИШТИНА: Кфор је саопштио да нису тачни медијски наводи да инструктори Кфора учествују у обучавању припадника Косовских безбедносних снага (КБС) у полицијској бази Белведере у јужном делу Косовске Митровице.
kfor, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Кфор у потпуности негира ове наводе. Војници Кфора не обучавају косовску полицију нити припаднике Косовских безбедносних снага за било какву полицијску или војну активност, наведено је у одговору Кфора на питање Танјуга да ли су тачни медијски наводи да се припадници КБС уз помоћ инструктора Кфора обучавају у бази Белведере у јужном делу Косовске Митровице.

Кфор додаје да само сарађује са КБС-ом у складу са својим првобитним мандатом који је стриктно ограничен на уклањање експлозивиних направа, хуманитарну помоћ и помоћ у природним непогодама као и да ни у тим областима у последње време није извођена обука.

Кфор позива све да избегавају једностране акције и уздрже се од запаљиве реторике и ширења дезинформација, истиче се у одговору.

Додаје се да је Кфор посвећен испуњавању својих задатака према Резолуцији 1244 СБ УН из 1999. године и да је спреман да интервенише ако буде потребно да би се одржало сигурно и безбедно окружење и слобода кретања за све људе на Косову.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести