Канцеларија за КиМ: Приштина прикрива истину о Дечанима

БЕОГРАД: Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију одбацила је данас као неосноване оптужбе из Приштине игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића за ратне злочине и оценила их као покушај косовских Албанаца да се прикрије истина о угрожености тог, једног од најсветијих српских споменика.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

Оптужбе које су данас пласиране на рачун игумана манастира Високи Дечани, оца Саве Јањића, пажљлво су смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености овог светог места, које се због учесталих напада екстремиста пуних 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага, каже се у саопштењу Канцеларије.

Истиче се да "такве бесмислене оптужбе, не само да немају никакво утемељење у реалности него су и лицемерни покушаји да се тезе замене и монаси прогласе ратним злочинцима".

Указује се да од тренутка када је организација "Европа ностра" сврстала манастир Високи Дечани на листу седам најугрожених локалитета у 2021. години, не престају покушаји Приштине да релативизује ово чињенично и доказима поткреплено стање.

Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсекао главу 1999. године. Зато су апсурдни покушаји да се самозвано Косово самопрогласи оазом мултикултуралности и верске толеранције, када свакодневно имамо инциденте на терену о којима је обавештена и Европска унија, као и све релевантне међународне институције на Косову и Метохији, наводи Канцеларија за КиМ.

Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио је данас истрагу против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића због наводних ратних злочина, преноси портал Репортери.

У тој организацији сматрају да треба истражити улогу Саве Јањића у, како тврде, заточењу цивила у манастиру Високи Дечани током рата на Косову и Метохији, за шта, наводе, он сноси скоро највећу одговорност и да није тачно да је он међу манастирске зидине примио Албанце да би их заштитио.

Организација Европа ностра уврстила је манастир Високи Дечани на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину.

Лидери привремених институција самоуправе у Приштини Вјоса Османи и Аљбин Курти претходно су упутили писмо тој организацији, тврдећи да тај српски манастир не испуњава критеријуме за листу "Седам најугроженијих локација европског културног наслеђа", као и да је извештај о манастиру "нетачан, пристрасан и неприхватљив".

Високи Дечани једини је споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом, Кфора, будући да се ради о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свет.

Манастир, који је као своју задужбину у 14. веку подигао српски краљ Стефан Дечански, а након чије смрти је радове наставио његов син цар Душан, уписан је на Унескову Листу светске баштине, док се од 2006. године, налази и на Унесковој Листи угрожене свет.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести