Фајон: Ускоро са Вучићем о политичким дикредитацијама

ЉУБЉАНА: Посланица Европског парламента и председница социјалдемократа Словеније Тања Фајон у данашњем обраћању јавности упозорила је на опасност од позивања на мењање граница на Западном Балкану и заложила се за проширење као мирно решење за отворене проблема у региону.
fajon
Фото: TANJUG / TANJA VALIC

Фајон је најавила да ће се ускоро у четири ока састати са председником Србије Александром Вучићем, а његове коментаре на њен рачун назвала је "злобним политичким дикредитацијама".

"Не искључујем да ту помоћ Вучићу долази из Словеније", констатовала је Фајон.

Она је у свом обраћању јавности поводом тзв нон папера који је премијер Словеније Јанез Јанша наводно послао у Брисел, а којим се, према наводима медија, предлаже мењање граница на Западном Балкану, поручила да су решење "интеграције, а не распад".

"У време када морамо да промовишемо узајамну помоћ и сарадњу, неки европски лидери бирају да промовишу ометајуће идеје и националистичке тенденције, а недипломатски потези оптерећују већ забринуто становништво додатним бригама", изјавила је Фајон.

Фајон је оценила да је свака идеја о померању и промени граница "експеримент прошлости", а да би постојеће границе на Западном Балкану требало да постану симболичне уласком земља региона у Унију.

Она се заложила и за брже приступање региона ЕУ, у чему, како је рекла, Словенија може играти веома важну улогу током свог председавања.

Фајон је свог политичког противника премијера Словеније Јанеза Јаншу, као и председника Борута Пахора, позвала да јавно пред Парлементом и грађанима изнесу став Словеније о Западном Балкану.

Sale
16.04.2021 • 11:23
Svima kojima je odgovaralo rusenje Jugoslavije i podela granica, su isti oni kojima je i bilo strasno vazno da se i Srbija pocepa. E sada kad bi trebalo sesti i razmisliti, sta bi stvarno valjalo da se uradi i konstatuje, da je logicno, da se donekle fer podele granice. Sad odjenom nije ni slucajno u interesu, da se menjaju granice... SLJAM!
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести